Tegenstander Erdogan

Ook op de Turkse beursvloer is het onrustig na arrestatie burgemeester: 'Economie is ratjetoe'

Door RTL Z··Aangepast:
© Photo by Tolga Uluturk/ZUMA Press Wire/Shutterstock via ANP Ook op de Turkse beursvloer is het onrustig na arrestatie burgemeester: 'Economie is ratjetoe'
RTL

De politieke onrust in Turkije is niet alleen voelbaar in de straten, maar ook op de valutamarkt en de beursvloer daar. De lira en de koers met de honderd grootste Turkse beursgenoteerde bedrijven (BIST100) hebben sinds woensdag een flink smak gemaakt. Op die dag werd de burgemeester van Istanbul, Ekrem Imamoglu, gearresteerd. "Een ratjetoe", zegt beurscommentator Durk Veenstra over de Turkse economie.

Imamoglu werd gearresteerd op verdenking van corruptie. Hij wordt gezien als politiek tegenstander van president Recep Tayyip Erdogan. Gisteren werd bekend dat Imamoglu langer vast blijft zitten en geschorst is als burgemeester. 

De arrestatie leidde tot protesten in het land, maar ook tot crisisoverleg bij de Turkse financiële instanties. Niet gek, de lira zakte woensdag naar een historisch dieptepunt. Al herstelde de munt wel iets dankzij ingrijpen van de centrale bank, die de rente verhoogde. De beurswaarde van de BIST 100 zakte in een week met meer dan 15 procent. 

Maatregelen 

De beurstoezichthouder heeft daarom vanochtend shortselling, het speculeren op een koersdaling, verboden voor alle aandelen. Ook kunnen bedrijven makkelijker eigen aandelen in gaan kopen, omdat die regels versoepeld worden. Hierdoor worden de overgebleven aandelen meer waard. Tenminste, dat is het idee. 

"Dit is het plakken van kleine pleisters op een doodzieke patiënt", duidt Veenstra. "De markt kunnen je niet zomaar onderdrukken, die vindt altijd wel een weg om zijn mening te geven." 

In Turkije al 1133 demonstranten opgepakt bij protesten geschorste Imamoglu
Lees ook

In Turkije al 1133 demonstranten opgepakt bij protesten geschorste Imamoglu

"En oké, als een bedrijf toch al van plan was om eigen aandelen in te kopen, dan lijkt dit een uitkomst. Aan de andere kant weet je niet of en hoe lang de daling doorgaat. Nu kapitaal investeren in eigen aandelen die steeds harder onderuit gaan zou weggegooid geld zijn", aldus Veenstra. 

Het is volgens de beurscommentator duidelijk dat beleggers niet van onzekerheid houden. Hij trekt een parallel met Trump. "De wispelturigheid zint beleggers niet. Als de importtarieven dan toch worden ingevoerd, willen ze graag weten hoe hoog ze op de lange termijn zijn. Dan kun je daar economische modellen bij maken."

Dit geldt volgens hem ook voor de situatie in Turkije. "Wel een autocratie, dan weer niet. Beleggers willen weten waar ze aan toe zijn."

Een verdere vergelijking met de VS gaat volgens Veenstra niet op. Hij zegt dat de financiële markten van Turkije en de VS heel anders zijn. "Turkije heeft geen normale economie." Hij doelt op de extreem hoge rente en inflatie. Rendementen op de beurs kunnen hierdoor vertekenen. "Dan lijkt de beurs sky high te gaan, maar als je dan valuta gaat omrekenen dan vallen de prestaties toch tegen."

Niet interessant 

Hierdoor is Turkije voor buitenlanders een niet zo interessante investeringshaven, aldus Veenstra. Dit zegt volgens hem overigens niet veel over de grootte van de Turkse economie (in de buurt van Nederland in de top 20 van de wereld), de bedrijven en de geopolitieke macht die Turkije heeft. 

Het is volgens de beurscommentator vooral een kwestie van de binnenlandse economische omstandigheden op orde krijgen. Veenstra vertelt dat de effecten van de maatregelen later pas zichtbaar zullen zijn. Hierdoor durft hij niet te zeggen hoe lang de economische problemen nog voortduren. "De oorzaak van de problemen is er in ieder geval nog." 

Zo wordt geprobeerd om de massale protesten in Turkije in te dammen: 

Lees meer over
Recep Tayyip ErdoganTurkije