'Slimme handel'

Friese opkoper slijt voorraad uit zeecontainers aan overgebleven Blokker-winkels

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© BlokkerFriese opkoper slijt voorraad uit zeecontainers aan overgebleven Blokker-winkels
RTL

Het faillissement van Blokker en het bijbehorende magazijn leveren Eric Kooistra 'een heel goed jaar op'. De Friese opkoper wist zijn handen te leggen op een flinke voorraad artikelen die voor de huishoudketen bestemd waren. Inmiddels is hij een 'vaste leverancier' van de ruim veertig franchisenemers die nog open zijn en hoopt hij ook nieuwe Blokker-winkels van spullen te gaan voorzien.

Dat zegt Kooistra in gesprek met RTL Z. 

Afgelopen december, vlak na het faillissement van de huishoudketen, kocht Kooistra voor 'een prikkie' ruim 200 zeecontainers bomvol met Blokker-artikelen. Daarmee bevoorraadt de ondernemer nu deels de overgebleven Blokker-winkels van franchisenemers.

Mazzeltje voor Friese opkoper: 200 zeecontainers Blokker-spullen voor 'slechts' paar miljoen
Lees ook

Mazzeltje voor Friese opkoper: 200 zeecontainers Blokker-spullen voor 'slechts' paar miljoen

De overgebleven winkels zijn van zelfstandige ondernemers, die het assortiment van Blokker voeren en betalen om de naam te kunnen voeren. Deze winkels vielen buiten het faillissement, maar kwamen zonder moederbedrijf en zonder centrale bevoorrading te zitten.

"We hebben een deal gesloten met de franchisenemers, ze bestellen online bij ons en wij leveren de spullen", zegt Kooistra, die in het gat sprong. Hij vult naar eigen zeggen zo'n 30 procent van de schappen, met dingen zoals bakblikken en koffersets en kaarsen, de rest komt van partijen zoals Tefal of Brabantia.

Nog even vooruit

De ondernemer richtte zijn bedrijf in Friesland 'speciaal' in als distributiecentrum, en regelt inmiddels een groot deel van de bevoorrading van de winkels zelf. "Lean and mean", aldus Kooistra. Hij en zijn werknemers rijden dagelijks pallets met spullen naar de winkels, alleen de uithoeken van het land worden door transporteurs gedaan.

Hoe het eeuwenoude familiebedrijf Blokker ten onder ging, zie je in deze video. (Tekst gaat door onder de video)

"Voorlopig kunnen we nog wel even vooruit", zegt Kooistra over de voorraad aan spullen die hij nog te slijten heeft aan de winkels. Die zeecontainers vol met spullen, die inmiddels in drie verschillende magazijnen staan, zijn nog niet leeg. Hij mikt bovendien op meer, en nieuwe, handel met Blokker.

Dineren met Palmer

Want Kooistra dineerde gisteren naar eigen zeggen nog met Roland Palmer, de telg uit de Blokker-familie die door wil met de keten, en die de merknaam en webwinkel voor 1 miljoen euro kocht na het faillissement. Palmer wil samenwerken met de franchisenemers en nieuwe Blokker-winkels openen. 

"En aansluiten op wat wij aan het doen zijn. Zijn onze spullen op, dan neemt hij de bevoorrading en het importeren weer over." 

Zit Kooistra dan niet in het vaarwater van Palmer? De Friese ondernemer ziet juist kansen: "Palmer wil zijn eigen keten bouwen, met een eigen magazijn”, zegt hij. Maar als we daaraan mee mogen bouwen, dan is dat voor ons winst op de lange termijn. Kooistra hoopt met andere woorden een graantje mee te pikken van de handel met de nieuwe winkels.

Wanneer die er komen? Palmer zelf was nog niet bereikbaar voor commentaar. Kooistra voorspelt echter dat er voor de zomer 'tientallen' nieuwe winkels zullen verrijzen. Ondertussen kan zijn jaar in financieel opzicht al niet meer stuk: 2025 is een jaar met winst, aldus Kooistra die niet in details treedt. "Wie gezonde handel wil, moet flexibel zijn." 

Lees meer over
Roland PalmerBlokkerFaillissement