Zonder ingrijpen gaat benzineprijs komende jaren fors omhoog

De prijs van benzine gaat de komende jaren fors stijgen, tenzij het kabinet hier nog maatregelen tegen neemt. Eind dit jaar komt er een accijnsverhoging aan op benzine van 25,8 cent. En de jaren daarna wordt benzine als gevolg van Europese regels nog weer bijna 20 cent duurder.
De prijsstijging van bijna 26 cent wordt veroorzaakt door het aflopen van een korting op de benzineaccijns. Deze korting werd ingevoerd in 2022, om automobilisten tegemoet te komen voor de sterk gestegen brandstofprijzen.
"Dat is natuurlijk heel spijtig, maar het is wel wat er gaat gebeuren, als wij niets doen", zei minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat eerder deze week over de verwachte prijsstijging.
Ondertussen stond de benzineprijs deze maand op het laagste niveau in maanden:
De Europese regels hebben vooral als doel om duurzaam rijden te stimuleren. Wel gaat in Nederland de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) voor elektrische auto's omhoog.
Toch denkt minister Madlener dat de elektrische auto een aantrekkelijke optie blijft. "Dat zal gaan om een paar honderd euro per jaar meer die je moet betalen, maar daar staat tegenover dat die enorme benzineprijsstijging natuurlijk niet hoeft te worden betaald. Dus het blijft aantrekkelijk, denk ik, de elektrische auto”, aldus Madlener.
Kopzorgen in de coalitie
De Belangenvereniging Tankstations (BETA) vindt in ieder geval dat het kabinet snel moet ingrijpen. "Voor automobilisten is dit niet te doen. En het verschil met de buurlanden wordt volgend jaar zo groot, dat de grenspomphouders in ieder geval de nek omgedraaid worden."
Ook de ANWB ziet de accijnskorting graag behouden. "De accijnskorting was ingevoerd om stijgende brandstofprijzen te compenseren. Die korting is nog steeds nodig en gerechtvaardigd", zegt een ANWB-woordvoerder. "Het is geen luxe om een auto te hebben, maar noodzaak."