Dagvaarding afgeleverd

Milieudefensie zet klimaatzaak tegen ING door

Door Heleen Ekker··Aangepast:
© RTL ZMilieudefensie zet klimaatzaak tegen ING door
RTL

Milieudefensie levert vandaag samen met zo'n honderd medestanders bij het hoofdkantoor van ING in Amsterdam een dagvaarding af voor een rechtszaak. De milieuorganisatie vindt dat de grootste bank van Nederland te weinig doet voor het klimaat.

ING brengt volgens Milieudefensie de doelen van het Parijse klimaatakkoord in gevaar. In dit akkoord uit 2015 hebben bijna 200 landen afgesproken dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot liefst 1,5 graad ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Deze grens komt steeds dichterbij: de aarde is intussen 1,3 graden opgewarmd.

De Nederlandse milieuorganisatie stelt dat ING hiermee niet aan zijn zorgplicht voldoet en de mensenrechten schaadt. Omdat de bank, met 40 miljoen klanten in ruim 100 landen, bedrijven financiert die zich bezighouden met de verbranding van fossiele brandstoffen, is ING 'een aanjager van klimaatverandering', zegt Milieudefensie.

Onmogelijk

ING benadrukte vorig jaar zelf ook doordrongen te zijn van de ernst van het klimaatprobleem. De bank schrijft op zijn website het op veel punten zelfs eens te zijn met Milieudefensie. 

"De urgentie van klimaatverandering is onmiskenbaar, en ING wil een leidende rol spelen in het versnellen van de wereldwijde transitie naar een CO2-arme economie", schrijft de bank. Ook in een brief, waarin de bank onlangs reageerde op de eisen van Milieudefensie, wordt de urgentie benoemd.

Maar volgens de bank is het onmogelijk om zo snel uit fossiele brandstoffen te stappen als Milieudefensie wenst. "We hebben vertrouwen in onze op wetenschap gebaseerde aanpak", stelt ING. Maar 'naar onze mening zijn jullie eisen echter niet realistisch of redelijk'.

ING financiert vooral fossiel

"Op dit moment is ongeveer 80 procent van de energie die we wereldwijd gebruiken nog steeds afkomstig van fossiele brandstoffen. Dus hoewel we veel duurzame activiteiten financieren, financieren we er nog altijd meer die dat niet zijn. Dat is een reflectie van de huidige wereldeconomie", liet ING eerder dit jaar weten.

Een van de punten waar Milieudefensie zich op richt, is dat er nog steeds bedrijven worden gefinancierd die nieuwe fossiele projecten starten. Daardoor wordt volgens de milieuorganisatie de vraag naar fossiele brandstoffen in stand gehouden en de overgang naar duurzame alternatieven gedwarsboomd.

Milieudefensie eist dat ING onder meer:

  • zijn totale uitstoot in 2030 halveert.
  • zorgt voor vermindering van de uitstoot in acht vervuilende sectoren (zoals in de staalsector en de luchtvaart) die de bank financiert.
  • geen geld meer stopt in bedrijven die nieuwe olie- en gasprojecten starten.

Milieudefensie wijst erop dat ING nog voor ruim 17 miljard euro aan leningen heeft uitstaan bij olie- en gasbedrijven, waarvan de meeste nog bezig zijn met nieuwe fossiele projecten. Daarnaast gaat nog 13,4 miljard euro naar fossiele energieopwekking. Samen gaat het om ruim 30 miljard euro, zegt Milieudefensie.

Financiële sector heeft sleutelrol

De laatste jaren dringt steeds meer door dat de financiële sector een grote verantwoordelijkheid draagt voor het verduurzamen van de economie. Milieudefensie kondigde de rechtszaak een jaar geleden al aan. 

RTL Nieuws benaderde toen alle Nederlandse wetenschappers van het VN-klimaatpanel IPCC die meewerkten aan een rapport over uitstootdaling. Hen werd gevraagd wat zij vinden van de klimaataanpak van ING.

Klimaatverandering aanjagen of aanpakken, welke rol speelt ING?
Lees ook

Klimaatverandering aanjagen of aanpakken, welke rol speelt ING?

Uit hun antwoorden bleek dat de bank volgens hen een sleutelrol vervult. Vooral omdat er 'systeemveranderingen' nodig zijn om de CO2-uitstoot zo snel mogelijk te laten dalen. Juist banken spelen daarom een cruciale rol. 

"Zij bepalen met hun investeringen welke kant we op bewegen", zei Detlef van Vuuren van het Planbureau voor de Leefomgeving. Ook wezen de wetenschappers erop dat andere grote spelers in de financiële sector, zoals pensioenfondsen, al wel voor een groot deel uit olie en gas zijn gestapt. 

Shell

Milieudefensie voerde eerder een grote klimaatzaak tegen Shell. Die zaak werd in 2021 bij de rechter gewonnen, maar in hoger beroep werd dat vonnis vorig jaar november weer vernietigd

Wel bleek uit die uitspraak dat Shell de plicht heeft om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. Maar het hof wilde niet zover gaan om Shell te verplichten zijn uitstoot en die van zijn klanten met een concreet percentage te laten dalen. 

In deze video legden we eerder uit waarom de CO2-uitstoot wereldwijd nog altijd niet daalt.

Lees meer over
ING BankMilieudefensieKlimaatveranderingEnergietransitieRechtszaakFossiele EnergieInvesteringenBankenBedrijfsfinanciering