Pas rond de zomer duidelijkheid over aantal schijnzelfstandigen bij overheid

Pas rond de zomer is bekend met hoeveel zelfstandigen en potentiële schijnzelfstandigen de Rijksoverheid werkt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft alle andere ministeries gevraagd om bij te houden welke krachten er worden ingehuurd. Maar een rapportage hiervan wordt pas voor de zomer verwacht.
Dat staat in een brief van Tjebbe van Oostenbruggen, staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst aan de Tweede Kamer. Verschillende Kamerleden vroegen het kabinet om in kaart te brengen hoeveel zelfstandigen er bij de diverse ministeries actief zijn, maar dat blijkt niet makkelijk.
De inzet van (schijn)zelfstandigen door de overheid ligt gevoelig. De overheid wil immers niet dat commerciële bedrijven en publiek-private instellingen, zoals ziekenhuizen en scholen, met zzp'ers werken, als die werk doen wat ook door iemand in loondienst gedaan kan worden. De Belastingdienst handhaaft sinds januari strenger op de naleving van de zzp-wet DBA en de inhuur van schijnzelfstandigen.
Geloofwaardigheid
"Het kan negatieve gevolgen hebben voor de werkzaamheden van belastinginspecteurs en de geloofwaardigheid van de Belastingdienst als bij de eigen organisatie honderden uitzonderingssituaties worden goedgekeurd", aldus de Rekenkamer vorig jaar al over de inhuur van zelfstandigen bij het ministerie van Financiën.
Die zelfstandigen werden onder meer ingezet voor afhandeling van de toeslagenaffaire. De overheid vindt die inzet zelfs zo belangrijk, dat ze boetes en naheffingen die belastinginspecteurs mogelijk zouden opleggen aan de intermediairs die de zzp'ers leverden, zelfs wilden betalen. Die toezegging moest het kabinet echter later intrekken, omdat bleek dat ze die niet had mogen doen.
De toezeggingen kunnen juridisch pas per 1 april worden ingetrokken, meldde de minister later. Of er in de tussentijd boetes en naheffingen aan tussenpersonen zijn opgelegd, die de overheid heeft moeten vergoeden, is niet bekend.
Debat
Volgende week donderdag debatteert de Kamercommissie Sociale Zaken over de zzp-wetgeving en handhaving.
De discussie over ZZP'ers speelt al jaren. De Hoge Raad boog zich eerder al over een zaak van de inmiddels in Nederland gestopte maaltijdbezorger Deliveroo. Bekijk deze video uit 2023: