Dit is Jack Peters, de man die Blokker nieuw leven moet inblazen

Jack Peters (61) is de man die de failliete winkelketen Blokker weer nieuw leven moet gaan inblazen. Zo wil hij ruim 30 nieuwe, eigen winkels gaan openen. Peters beschikt over een zee aan ervaring, onder meer bij Aldi en Makro, maar zag zijn eerdere reddingspoging bij Blokker stranden. Wie is Peters, en lukt het hem dit keer wel? Negen vragen en antwoorden.
Peters? Blokker is toch voortgezet door Roland Palmer?
Inderdaad kocht Palmer de merknaam van Blokker in december uit de failliete boedel, met de bedoeling om de winkelketen weer op te bouwen. Palmer is de neef van wijlen Jaap Blokker, en gaf eerder vier jaar leiding aan Blokker Holding. Nu gaat hij het dus opnieuw proberen, maar niet alleen. Onlangs meldde RTL Z dat Palmer zijn krachten bundelde met een aantal oudgedienden van Blokker. Zijn rechterhand is Jack Peters, die tussen 2009 en 2015 algemeen directeur van de keten was.
Wie is Peters precies?
Niet iedereen zal hem kennen, maar toch heeft Peters een indrukwekkende staat van dienst. De geboren Brabander studeerde in de jaren tachtig rechten in Tilburg, en werkte in de jaren negentig voor het Duitse supermarktconcern Aldi. Daar werkte hij zich binnen vijf jaar op tot algemeen directeur van Aldi Nederland, dat eind jaren negentig ruim 300 discount-supermarkten telde. Vlak na de eeuwwisseling ging Peters aan de slag bij groothandel Makro Nederland, waar hij in 2003 de hoogste baas werd.
Wat is zijn connectie met Blokker?
In de herfst van 2009 werd Peters gerekruteerd door Jaap Blokker, om algemeen directeur van de keten huishoudwinkels te worden. De pater familias van het retailconcern was toen al ernstig ziek en vertrouwde Peters zijn grootste winkelketen, en dus een belangrijk deel van zijn nalatenschap toe.
Hoe kent Peters de nieuwe Blokker-eigenaar?
In hetzelfde jaar dat Peters directeur van Blokker werd, begon de tien jaar jongere Roland Palmer aan zijn inwerkperiode, met de bedoeling om het stokje van zijn oom Jaap te kunnen overnemen. Toen Palmer in 2011 inderdaad topman van Blokker Holding werd, gingen beide mannen dus nauw samenwerken. Volgens het boek Blokker. Hoe het imperium de familie ontglipt konden de twee 'het goed met elkaar vinden'.
Dat blijkt later opnieuw, nadat beide mannen in 2015 als gevolg van interne spanningen en tegenvallende resultaten bij Blokker op straat zijn gezet. Palmer gaat een jaar later aan de slag als directeur Benelux van de Chinese internetwinkel Alibaba. Snel daarna haalt hij daar zijn maatje Peters binnen als directeur business development. Palmer roemde destijds 'Jacks enorme ervaring in management en verkoop', zijn 'retailnetwerk' en zijn 'hoge energie, enorme drive en uitgebreide kennis van het winkellandschap'.
Wat trof Peters destijds aan bij Blokker?
Toen Peters in 2009 de leiding over Blokker in handen kreeg, was de situatie bij de huishoudketen onvergelijkbaar met die van de afgelopen jaren. Blokker was in die periode nog een powerhouse. Moederbedrijf Blokker Holding maakte een gezonde winst, van 156 miljoen euro in 2008. Op het hoogtepunt in 2011 telde alleen al dochterbedrijf Blokker niet minder dan 839 winkels in de Benelux en Suriname.
Een gespreid bedje voor Peters dus?
Nee, toch niet. Achter de schermen was namelijk al sprake van ernstig achterstallig onderhoud. Eind 2011 presenteerde Peters plannen om Blokker te revitaliseren. Hij wilde de sleetse winkels opfrissen, en stevig inzetten op een webshop. Bij de uitvoering van de plannen liet Peters zich kennen als betrokken topman, maar ook als driftkikker. "Peters kon stuiteren van enthousiasme, en ontploffen van woede", aldus eerder genoemd Blokker-boek.
Waarom moest Peters in 2015 zijn koffers pakken?
Mede door interne tegenwerking kwamen Peters' plannen met Blokker destijds niet snel genoeg van de grond. Pas in 2014 kon hij daadwerkelijk zijn eerste opgefriste winkel presenteren. Maar toen was er bij het retailconcern al een heel andere wind gaan waaien. Datzelfde jaar leed het moederbedrijf het eerste verlies uit de geschiedenis. Begin 2015 moest Peters zijn eerste ontslagronde aankondigen, waarbij 440 medewerkers hun baan verloren. In de zomer van dat jaar werd eerst Palmer op straat gezet, niet veel later volgde Peters. Hun eerste reddingsplan voor Blokker was mislukt.
Wat zijn Peters' plannen met Blokker nu?
Zelf wil het veteranenteam waarvan Peters deel uitmaakt de nieuwe plannen voor Blokker niet toelichten. Palmer neemt zijn telefoon niet op, financiële man Fred Letschert zegt dat 'het nieuwe Blokker' daarvoor zijn eigen moment kiest, en Peters reageert niet op een via Linkedin gestuurd verzoek. Bij zijn aantreden als Blokkerbaas in 2009 bleek ook al dat Peters weinig op had met de media. "Mijn beleid is dat ik geen interviews geef", zei hij destijds tegen het FD.
Duidelijk is wel dat Peters en zijn team praktisch helemaal opnieuw moeten beginnen. Zij namen in december namelijk alleen de merknaam uit de failliete boedel over, en geen enkele van de 350 eigen Blokker-winkels. Donderdag wist RTL Z te melden dat de mannen 'dertig tot veertig' nieuwe winkels willen openen. Daarnaast willen zij gaan samenwerken met de 40 nog bestaande franchisevestigingen, die buiten het faillissement bleven. Als dat lukt, zouden er dus weer zo'n 80 Blokker-winkels zijn.
Waarom zouden hun plannen nu wel succesvol zijn?
Destijds gaf Peters leiding aan een sleetse en lekkende olietanker, met meerdere kapiteins op de brug. Nu kan hij helemaal fris en opnieuw beginnen met een gloednieuwe, wendbare speedboot. Het nieuwe Blokker heeft een nog steeds bekende merknaam, veel lagere kosten en de vrije keuze van winkellocaties. Bovendien zullen Peters en Palmer na hun eerdere ontslag extreem gedreven zijn om zich bij Blokker alsnog te bewijzen.
Aan de andere kant is de merknaam van Blokker door alle malaise van de afgelopen jaren zwaar beschadigd. Ook is de huishoudketen wat betreft inkoopkracht en marktpositie met maximaal 80 in plaats van ruim 800 winkels geen schim meer van wat ze vroeger was. Het wordt dus nog spannend.