Rechtszaak

Stikstof bezorgt Schiphol opnieuw hoofdpijn: rechtbank vernietigt natuurvergunning

Door RTL Z / ANP ··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Tobias KleuverStikstof bezorgt Schiphol opnieuw hoofdpijn: rechtbank vernietigt natuurvergunning
RTL

De natuurvergunning van Schiphol is vernietigd door de rechtbank Den Haag. Volgens de rechter is de vergunning, die in september 2023 door het kabinet is verstrekt, 'niet met de vereiste zorgvuldigheid voorbereid en niet voldoende gemotiveerd'. De uitspraak heeft op dit moment geen gevolgen voor het aantal vliegbewegingen. Het geeft de luchthaven wel extra hoofdpijn.

De zaak was aangespannen door verschillende milieuorganisaties, de gemeenteraad van de Zuid-Hollandse gemeente Nieuwkoop en het college van Amsterdam.

Schiphol stootte jarenlang illegaal stikstof uit, want het had geen natuurvergunning. Iets wat wel nodig is voor bijna alle bedrijven die zorgen voor stikstofvervuiling in beschermde Natura 2000-gebieden. 

Vergunning 'rommelde'

In 2023 kreeg het toch een vergunning, maar de onderbouwing daarvan rommelde vond milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. Die stapte naar de rechter, die MOB nu dus gelijk geeft..

Schiphol en de overheid moeten daarom opnieuw naar de tekentafel, en gaan vertellen hoe de stikstofneerslag wel kan dalen. En dat kan nog wel eens lastig worden: door een uitspraak van de Raad van State eind vorig jaar zijn de stikstofregels strenger geworden. 

Raad van State: kabinet moet krimpbesluit Schiphol beter onderbouwen
Lees ook

Raad van State: kabinet moet krimpbesluit Schiphol beter onderbouwen

Naast stikstof is er in de rechtszaak ook gekeken naar impact van vliegtuiglawaai op diersoorten in de omgeving van Schiphol. Ook hier is onvoldoende onderzoek naar gedaan volgens de rechter. 

Stoppen met geitenpaadjes

Volgens MOB, maar ook andere milieu-organisaties, moeten Schiphol en de regering stoppen met het zoeken naar 'geitenpaadjes' en het aantal vluchten 'in overeenstemming brengen met de grenzen van stikstof, natuur, geluid en klimaat'. 

Omwonenden denken dat de vernietiging van de vergunning ervoor kan zorgen dat het aantal vluchten op Schiphol op termijn niet verder kan groeien en dat boeren niet zomaar uitgekocht kunnen worden om stikstofruimte te creëren. 

Schiphol in hoger beroep 

Schiphol laat weten in hoger beroep te gaan, en zal ondertussen werken aan een nieuwe vergunningaanvraag, aldus een woordvoerder. Of het kabinet dit ook doet, weet staatssecretaris van Natuur Jean Rummenie (BBB) nog niet. Hij wil de uitspraak eerst beter bestuderen.

Hoe dan ook moet er voorlopig een nieuw besluit over een natuurvergunning komen. Tot die tijd opereert Schiphol in feite illegaal, schrijft Rummenie. Hij komt later terug op wat er precies gaat gebeuren vanwege de uitspraak.

BARIN, de belangenorganisatie voor Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, noemt de uitspraak funest. "De uitspraak van de rechter zorgt voor een voortdurende onzekerheid."

Nu het kabinet gevallen is zullen veel dossiers, waaronder het stikstofdossier, voor hoofdpijn blijven zorgen. Dit zei politiek commentator Frits Wester van RTL Nieuws daar gisteren over: 

Lees meer over
SchipholRechtspraakVliegveldEconomieLuchtvaart