Campagne

Is (veel) water drinken gezond? 'Je lichaam geeft wel een seintje als je moet drinken'

Door EditieNL··Aangepast:
© iStockIs (veel) water drinken gezond? 'Je lichaam geeft wel een seintje als je moet drinken'
RTL

Zorgverzekeraar Menzis is een campagne begonnen om mensen nog maar eens aan te zetten tot het drinken van voldoende water. Maar waarom moeten we eigenlijk (veel) water drinken? En hoeveel water is gezond voor een mens? "Er is een trend gaande die mensen het gevoel geeft meer water te moeten drinken dat het lichaam vraagt."

'Drink jij genoeg water?' 'We zouden met z'n allen wat meer water moeten drinken.' Zorgverzekeraar Menzis wil mensen voor eens en voor altijd duidelijk  maken dat water drinken gezond is. Met de Watertest van Menzis kun je checken of je naar de maatstaven van de zorgverzekeraar voldoende water binnen krijgt. "Het doel van deze campagne is om mensen bewust te maken en te coachen", zegt woordvoerder Joeri Veen tegen EditieNL. "Mensen denken dat ze voldoende drinken, maar dat is in feite niet zo."

Flessen water op tafel

Liffert Vogt heeft zich als arts gespecialiseerd in de nieren, en is internist-nefroloog bij het Amsterdam UMC. Om zich heen ziet hij de laatste jaren heel veel aandacht voor water: in restaurants komen standaard karaffen water op tafel, in colleges heeft zowat iedereen en fles water bij zich. "Er is een trend gaande die mensen het gevoel geven dat ze meer moeten drinken dan het lichaam vraagt. Maar er is helemaal geen bewijs dat dit de gezondheid gunstig beïnvloedt", zegt Vogt tegen EditieNL.

Dieët met 37 glazen water per dag: wanneer is te veel vocht gevaarlijk?
Lees ook

Dieët met 37 glazen water per dag: wanneer is te veel vocht gevaarlijk?

Volgens Vogt heb je een halve liter vloeistof in je lichaam nodig om je afvalstoffen kwijt te raken. Je hebt vocht bovendien nodig om de vloeistofspiegel op peil te houden én voor de bloedcirculatie van je lichaam. "Als dat wordt bedreigd, geeft je lichaam een seintje: ik heb dorst. Je lichaam reguleert dat zelf. Als je ouder wordt, kan dat mechanisme verstoord raken. Maar de gemiddelde Nederlander kan dat zelf reguleren", zegt Vogt.

Voldoende suikers en zouten

Te veel water drinken kan zelfs ook tot gezondheidsproblemen leiden, zegt Vogt. Na het lopen van een marathon bijvoorbeeld of als je XTC hebt gebruikt, moet je voorzichtig zijn dat je niet blijft doordrinken. Als je veel water binnen krijgt, moeten er namelijk voldoende suikers en zouten aanwezig zijn. Zijn die er niet, dan kan je bloed verdund raken, je zenuwen opzwellen en je zenuwen bekneld raken. "Zoals voor zoveel dingen geldt, geldt ook hier: extreem is niet goed", zegt Vogt.

Aan de andere kant ziet Jesse van der Velde, auteur en gezondheidscoach, dat de meeste ziekten juist ontstaan door uitdroging. "Het oeroude principe 'het lichaam heeft water nodig om te herstellen' zegt wat mij betreft alles. Je hebt water nodig om ziektes te voorkomen en jezelf goed te voelen. Als je uitdroogt, schakelt je lichaam over naar een soort overlevingsmechanisme. Je bent dan gestrest", zegt Van der Velde tegen EditieNL.

Afvallen? Drink twee liter water

Volgens Van der Velde val je gemakkelijker af als je meer water drinkt. "Als je weinig water drinkt, schakelt je lichaam in de overlevingsstand. Dat leidt tot stress en dat leidt weer tot toename van gewicht." Toch is dat eenvoudiger gezegd dan gedaan. Veel mensen vergeten eenvoudigweg genoeg te drinken. "De eerste stap in afvallen is twee liter water per dag drinken. Niet klokken, want dat heeft geen zin. Ik geef mensen het advies om de hoeveelheid water klaar te zetten op het aanrecht zodat je kan zien hoeveel het is. Men is dan altijd verbaasd."

Weet je dat je voldoende water hebt gedronken als je urine doorzichtig is? Coach Van der Velde zegt van wel. Nefroloog Vogt durft die stelling niet aan. "Je kunt aan de hand van de kleur van je urine wel zien hoe geconcentreerd die is, maar dat zegt niet alles. Het is nooit bewezen dat je urine doorzichtig hoort te zijn."

Lees meer over
MenzisDrinkwaterGezondheidEditie NL Link in bio