Fluiten naar je geld

Kaya werd opgelicht via Vinted: 'De koper zei dat de schoenen nep waren'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLKaya werd opgelicht via Vinted: 'De koper zei dat de schoenen nep waren'
RTL

Op reviewwebsites klinken negatieve reacties over online marktplaats Vinted. Gebruikers van de app klagen dat ze bij het verkopen van artikelen hun geld nooit ontvangen, omdat kopers beweren dat het artikel nep of kapot is. Kaya (23) werd zelf slachtoffer.

Wat te doen met de kleding die je niet meer draagt? Veel mensen zetten het online te koop om er een zakcentje aan te verdienen. Een van de plekken waar dat kan is Vinted, een online marktplaats voor tweedehands kleding en accessoires.

Veel mensen zijn blij met de app, maar er klinkt ook kritiek. Op reviewsite Trust Pilot en klachtenplatform Klachtencompas komen berichten binnen van gedupeerden die na het verzenden van hun kleding nooit geld hebben ontvangen. Zij zijn niet alleen hun geld, maar ook hun kleding kwijt.

Neppe schoenen

Kaya Grandia weet er alles van. Zij werd zelf slachtoffer nadat ze haar Adidas Yeezy's voor 280 euro verkocht aan een vrouw uit Frankrijk. "Ik heb de schoenen opgestuurd, inclusief bon en de originele doos. Maar toen de vrouw ze had ontvangen, zei ze dat de sneakers niet echt waren. Ze stuurde me foto's van neppe exemplaren", vertelt Kaya aan EditieNL.

De Franse vrouw begon een onderzoek met Vinted en kreeg haar gelijk. "Ik heb alles opgestuurd: van de mailen van het winnen van de schoenen tot bankafschriften en zelfs de pinbon die ik nog had. Niets was genoeg. De vrouw mocht de schoenen houden en ik was alles kwijt. Het geld heb ik nooit meer gezien."

Machteloos

Kaya heeft nog meerdere keren contact gezocht met Vinted, maar het lukte niet om ze te overtuigen. "Ik kon alleen terecht bij een chatsysteem waar ik elke dag iemand anders te spreken kreeg en steeds een ander verhaal te horen kreeg. Ik voelde me totaal machteloos."

Op Facebook deelde Kaya haar verhaal om anderen te waarschuwen. Daar kreeg ze tientallen reacties van mensen met een soortgelijk verhaal. De koper van haar schoenen heeft ze niet meer gesproken. "Zij heeft me geblokkeerd op Vinted, dus ik kan niks meer naar haar sturen."

Reactie Vinted

Vinted heeft naar aanleiding van de aandacht van EditieNL opnieuw naar de zaak gekeken. "Ten eerste willen we aangeven dat het ging om een uitdagende kwestie, omdat de koper ons veel informatie over het product heeft verstrekt. De verkoper kon daarentegen weinig documenten sturen. We werken heel hard om geen illegale nepitems op ons platform te hebben en voeren daarom zeer strikte beleidslijnen en processen uit."

Minder schade door oplichting via nephelpdesk
Lees ook

Minder schade door oplichting via nephelpdesk

Toch heeft Vinted nu besloten Kaya gelijk te geven. "Na bestudering van deze specifieke kwestie lijkt het dat we te streng zijn geweest en de situatie verkeerd hebben ingeschat. Bij wijze van uitzondering bieden wij de verkoper een terugbetaling van de waarde van haar artikel aan."

Nieuwe tool

De woordvoerder laat weten dat het tegenwoordig mogelijk is om tot twintig foto's per item te uploaden. "Dit is een van de tools die we hebben geïmplementeerd om onze verkopers aan te moedigen alle mogelijke hoeken en standpunten van hun product en mogelijke fouten en defecten te tonen. Daardoor wordt het risico dat een koper niet tevreden is met het ontvangen item geminimaliseerd."

Ook raadt Vinted aan om altijd een kopie van zoveel mogelijk officiële documenten te bewaren, zoals foto's, bonnetjes en certificaten. Hoe meer een verkoper kan bieden, hoe meer het ons kan helpen de authenticiteit van één product te beoordelen."

Altijd risico

Volgens Fred van Raaij, hoogleraar economische psychologie, is het kopen van artikelen via dit soort apps altijd een risico. "Je kunt als koper makkelijk aangeven dat een product je niet bevalt. Tussen consument en consument heb je geen bescherming", zegt hij tegen EditieNL.

Het is volgens Van Raaij dan ook veiliger om je producten online bij een betrouwbare leverancier te bestellen. "Als je producten dan niet aankomen, krijg je een compensatie. Bij sites zoals Marktplaats en Vinted is dat niet vanzelfsprekend. Je hebt daar vaak discussies over de kwaliteit."

Geen cijfers

Hoewel er geen cijfers zijn over dit soort online fraude, schat Van Raaij dat er bij tien procent van de online verkopen gefraudeerd wordt. "Waarschijnlijk ligt het aantal zelfs nog hoger, omdat veel mensen de fraude niet melden. Bijvoorbeeld uit schaamte."

Volgens de hoogleraar economische psychologie moeten verkoopapplicaties meer doen om fraude tegen te gaan. "Als een koper ontevreden is, kan de app-medewerker vragen of hij of zij het product terug wil sturen om de transactie ongeldig te maken. Alleen heb je dan twee keer verzendkosten, dus daarom doen apps dit niet."

Tips voor gebruikers:

Toch met Vinted of een soortgelijke app aan de slag? Volg dan de tips van Fred van Raaij om de risico's te verkleinen:

  • Wees extra alert op vrouwen die (ver)kopen. "Mensen vinden vrouwen over het algemeen betrouwbaarder dan mannen. Dat weten criminelen ook, dus doen zij zich vaak voor als vrouw."
  • Lees meer over de andere partij. "Zoek zijn of haar naam op en check de postcode. Hou bij of je bij verschillende aan- of verkopen personen hebt met dezelfde postcode. Sommige onlineverkopers houden dat heel goed bij en noteren adressen die niet betrouwbaar zijn."
  • Let bij het verkopen op een bis-nummer bij een adres. "Als iemand op 2A woont, kan het een onderhuurder zijn, met een groter risico op fraude."
  • Registreer je verkochte artikelen nauwkeurig. "Als verkoper moet je duidelijke foto's maken en eventuele codes opslaan en noteren. Als de aankoper dan met andere foto's komt, kun je bewijzen dat het niet het product is dat jij verstuurd hebt."
  • Lees altijd de consumentenvoorwaarden. "Dan weet je welke rechten je hebt als dit soort dingen gebeurt."
Lees meer over
VintedOplichtingEditie NL Link in bioE-commerce