Ede

Gewei van edelhert afgezaagd: mag je dat zomaar meenemen?

·Aangepast:
© EditieNLGewei van edelhert afgezaagd: mag je dat zomaar meenemen?
RTL

Een faunabeheerder in de regio Ede is met stomheid geslagen. Na een aanrijding met een edelhert heeft iemand gisteravond het gewei van de kop van het dode dier afgezaagd en meegenomen. Mag je jezelf zomaar een aangereden dier toe-eigenen?

De faunabeheerder moest het dier na de aanrijding uit zijn lijden verlossen. Hij is vervolgens naar de automobilist gelopen die het dier had aangereden. "De mensen waren vreselijk geschrokken en de auto was total loss", vertelt Gijs van Aardenne van Stichting Wildaanrijdingen Nederland aan EditieNL.

'Bizar incident'

Daarna heeft de faunabeheerder een bergingsbedrijf gebeld. "In de tussentijd is er dus iemand langsgereden die in korte tijd het gewei eraf heeft gezaagd. Een bizar incident", vindt Van Aardenne.

Gewei aangereden edelhert afgezaagd: 'Moet niet gekker worden'
Lees ook

Gewei aangereden edelhert afgezaagd: 'Moet niet gekker worden'

Mensen mogen zich een dood dier alleen toe-eigenen als ze niet weten hoe het aan zijn einde is gekomen, vertelt hij. "Dan mag je het meenemen naar huis, bijvoorbeeld voor consumptie of voor het gewei. Maar als het dier is aangereden, of als je dat zelf hebt gedaan, dan moet je daarvan melding maken bij de politie. Doe je dat niet, ben je strafbaar. Je mag het dier dan ook niet meenemen of jezelf toe-eigenen."

Dat laatste geldt ook voor het incident met het edelhert. "Dat kan natuurlijk echt niet. Het is strafbaar, want het was overduidelijk dat het om een aangereden dier ging. Er stonden verschillende auto's in de buurt. Zowel die van de faunabeheerder als de auto die total loss was."

Afwerpgeweien

Voor zijn werk als preparateur zet Leendert Houweling geregeld dode dieren op. Ook neemt hij geweien onder handen. "Die zijn vooral afkomstig van jagers die legaal een hert hebben geschoten. Natuurmonument verkoopt elk jaar afwerpgeweien, want herten gooien elk jaar hun gewei eraf. Daarna groeit er opnieuw een groter exemplaar terug", zegt hij tegen EditieNL.

Leendert Houweling zet dode dieren op© EditieNL
Leendert Houweling zet dode dieren op

Naast zijn werk als preparateur is Houweling ook wildbeheerder. Hij beheert het jachtterrein in de streek waar het hert is aangereden. "In Nederland mag je edelherten alleen doden met een ontheffing om te schieten. Vervolgens moet je het dier in zijn geheel meenemen. Maar daar was gisteren geen sprake van."

Niet verkopen

Houweling verwacht niet dat de dader het gewei gaat verkopen. "Ik denk dat hij of zij het gewoon thuis aan de muur hangt. Het kan een paar honderd euro opleveren, maar verkopen is niet slim. Wij hebben gegevens van de herten in de regio, inclusief foto's van het gewei. Elk exemplaar is uniek. Dus als er foto's van dit specifieke gewei opduiken, herkennen we het. Dan is diegene betrapt."

Bovendien is er geen grote illegale handel in geweien van edelherten. "In Europa worden er voldoende herten legaal geschoten. Grote jachthuizen verkopen de geweien."

Lees meer over
DierenJachtEditie NL Link in bioEde