Enquête

'Kwart Nederlanders wil geen coronavaccin', wat zijn de gevolgen?

Door EditieNL··Aangepast:
© iStock'Kwart Nederlanders wil geen coronavaccin', wat zijn de gevolgen?
RTL

Een kwart van de Nederlanders zegt zich niet te laten vaccineren tegen het coronavirus als er straks een vaccin is. Dat blijkt uit een enquête van DVJ Insights in opdracht van EditieNL. Maar wat zijn de gevolgen als je je niet laat vaccineren?

"Als er veel volwassenen zijn die zich niet willen latten vaccineren, dan heeft dat gevolgen voor de opbouw van groepsimmuniteit", zegt epidemioloog en kinderarts Patricia Bruijning tegen EditieNL. En dat maakt het volgens haar moeilijker om het virus in te dammen. Het virus kan zich dan namelijk nog steeds verspreiden onder de mensen die niet gevaccineerd zijn, omdat zij niet immuun zijn.

"Het is niet alleen voor jezelf een risico omdat je ziek kan worden, maar het is ook een risico voor de samenleving. Je helpt niet om verspreiding te voorkomen en zo bijvoorbeeld de zorg te ontlasten. Als veel mensen zich niet laten vaccineren kan het betekenen dat we langer vastzitten aan de coronamaatregelen."

Weigeren zonder vaccinatie

Als het aan sommige ondernemers ligt, worden de mensen die zich niet in laten enten daarom ook niet toegelaten op sommige plekken. De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) pleit bijvoorbeeld voor een toegangsbewijs op basis van een vaccinatie. "Je wil niet discrimineren, maar ik heb ook het belangen van onze leden te behartigen", zegt Berend Schans van de VNPF. Het is volgens Schans de enige manier voor de sector om te overleven.

Ministerie: 'Vaccinatieprogramma tegen corona in december klaar'
Lees ook

Ministerie: 'Vaccinatieprogramma tegen corona in december klaar'

"Ik kan me voorstellen dat er een coronapaspoort komt waarin je kunt aantonen dat je gevaccineerd bent. Maar misschien is er ook iets anders te bedenken, in de vorm van sneltesten bij de poort van een festival bijvoorbeeld. We staan overal voor open. We moeten kijken naar wat er mogelijk is, in plaats van wat er niet mogelijk is", vervolgt Schans.

Stimuleren

44 procent van de ondervraagden vindt dat mensen geweigerd mogen worden zonder vaccinatie. Vooral 18-34-jarigen vinden dat, met 55 procent. Minister Hugo de Jonge zei eerder deze week tegen verslaggevers van het AD dat bepaalde regels voor mensen zonder vaccinatie misschien langer gelden. Later kwam hij daarop terug en zei hij dat er absoluut geen vorm van plicht of drang komt om je te laten vaccineren. Dat weigeren mag ook niet zomaar, dat is namelijk in strijd met de wet.

Epidemioloog Bruijning zegt dat het vooral helpt om mensen te stimuleren door goede voorlichting. "We moeten kijken naar een vrijwillig vaccinatieprogramma: dat je mensen aanspreekt erover, zonder dwang. Je kan wel urgentie uitstralen, dat het belangrijk is om te doen. Maar er is een groot verschil tussen stimuleren en afdwingen."

Vaccinatieplicht?

56 procent van de ondervraagden vindt dat er geen vaccinatieplicht moet komen. Dat kan ook niet zomaar, vertelt advocaat gezondheidsrecht Eveline Hoogeterp. "Op dit moment is dat niet mogelijk. Om zo'n plicht op te leggen, moet de wet worden aangepast. Een vaccinatieplicht is een zeer zwaar instrument, dat pas kan worden ingezet als andere, minder ingrijpende middelen eerst zijn toegepast", zegt Hoogeterp.

De Gezondheidsraad zou in de toekomst kunnen adviseren tot de invoering van een vaccinatieplicht, maar een wetsvoorstel moet vervolgens worden goedgekeurd door de Tweede én Eerste Kamer. Hoogeterp: "Los van het feit dat een juridische grondslag dus ontbreekt, kan een vaccinatieplicht alleen worden ingevoerd als dit steunt op gedegen medisch wetenschappelijk onderzoek."

Lees meer over
CoronavaccinCoronavirus