Onderzoek Erasmus MC

Meedoen aan de ramadan blijkt erg gezond: 'Positief voor het hele lichaam'

·Aangepast:
© ANPMeedoen aan de ramadan blijkt erg gezond: 'Positief voor het hele lichaam'
RTL

Op 13 april begon de ramadan, de vastenmaand voor moslims. En dat vasten goed voor je is, wisten we al. Maar door onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam weten we nu ook waarom dat zo is. Zo zou het goed zijn voor zowel de darmen als de lever. Is het daarom een goed idee om heel Nederland mee te laten doen aan de vastenmaand?

Tijdens de ramadan vasten moslims gedurende de dag en wordt er gegeten na zonsondergang, zowel 's ochtends vroeg als 's avonds laat. En dat blijkt dus best gezond te zijn. "Dat een tijdje vasten goed voor de gezondheid is, weten we al jaren. Maar dankzij dit onderzoek weten we nu ook hoe dat komt", vertelt Maikel Peppelenbosch, hoogleraar maag-lever en darmziekten van het Erasmus MC aan EditieNL.

Lichaam zuiveren

In de periode van 2016 tot 2018 werden meerdere moslims onderzocht tijdens de ramadan. "Wat we hebben ontdekt is dat tijdens het vasten de samenstelling van de darmbacteriën in de darmen verandert." En ook op andere delen van het lichaam heeft de vastenmaand een positief effect. "De lever functioneert beter, de bloedsuikerspiegel ziet er beter uit en je kunt gewicht verliezen."

Mogen moslims zich laten vaccineren tijdens de ramadan?
Lees ook

Mogen moslims zich laten vaccineren tijdens de ramadan?

Bij het onderzoek werd ontdekt dat tijdens het vasten het aantal butyraat producerende bacteriën in de darmen toeneemt. Dit vetzuur bevordert de werking van het spijsverteringssysteem. "Maar dat kan ook toenemen tijdens intermitted fasting of als je langere periodes overdag niet eet", legt de hoogleraar uit.

Vasten werkt als een zuivering van het lichaam, maar zou iedereen dit moeten doen? Volgens Edward Blommaart, expert vasten en voeding, is dit niet voor iedereen weggelegd. "In mijn praktijk Oerfit komen mensen die hulp nodig hebben met het krijgen van een gezondere levensstijl. Vasten kan hier erg bij helpen, maar op welke manier je moet vasten hangt erg van de persoon af."

Allemaal vasten

Hoe iemand moet vasten onderzoekt Blommaart door het eetpatroon, de levensstijl en de hormoonhuishouding van de cliënt te onderzoeken. "Het is dus niet zo dat je bij een vijftigjarige man het ene dieet moet volgen en bij een twintigjarige vrouw het andere. Er hangt veel meer mee samen."

Blommaart is toch positief over het onderzoek van het Erasmus MC. "Het klinkt erg aannemelijk. Dat de vetzuren in de lever worden geactiveerd klinkt logisch. Maar ik zou niet aanraden om nu allemaal de ramadan te gaan doen. Om van je normale eetpatroon uit het niets over te stappen naar niet eten als de zon op is, heeft zware hormonale gevolgen."

Eetpatroon veranderen

Om deze reden raadt hij aan om rustig te beginnen en te kijken wel dieet bij jou past. "Ik zou bijvoorbeeld zeggen dat je eens de lunch een uurtje opschuift en als het lichaam daaraan gewend is, weer een uurtje op te schuiven. Tot het moment dat het eetpatroon in balans is."

Ook zou hij alle Nederlanders willen adviseren om eens een kritische blik te werpen op hun eigen eetpatroon en die aan te passen. "Je kan er voor jezelf veel meer uithalen. En dan laten we wat we eten even buiten beschouwing, want dat koolhydraatvolle dieet van de Nederlanders is ook niet goed."

Lees meer over
Erasmus Medisch Centrum [EMC]RamadanVoedingDieet