Briefje van vijftig overleeft tocht door riool: 'Kan zelfs wasbeurt van 90 graden aan'
Geen alledaagse vondst bij de waterzuivering in Eindhoven: medewerkers van Waterschap De Dommel vonden daar vorige week een bankbiljet van vijftig euro. Het briefje was onbeschadigd en heeft dus een hele tocht door het riool overleefd. Dat komt niet vaak voor. Toch is het niet heel gek, want briefgeld is tegen heel veel dingen bestand.
Er dwaalt van alles rond in het riool: van condooms tot maandverband. Er is zelfs weleens een mobieltje of een portemonnee gevonden, zegt Twan van Eijndhoven, procesoperator van Waterschap De Dommel. Maar briefgeld is 'echt uniek'. "Waar het vandaan komt? Misschien heeft iemand het in de wc laten vallen en doorgespoeld."
Het briefje heeft een flinke weg afgelegd voor het werd opgemerkt. "Mijn collega was een inspectie aan het doen toen hij vijftig euro zag drijven. Het zat aan de kant geplakt", zegt Van Eijndhoven. "Toen is hij aan het vissen geslagen. Het biljet was nog helemaal intact."
Briefgeld kan veel hebben
Briefgeld is ontzettend sterk, weet ook Marcel Klok als salesdirector bij drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé. "Allereerst is het waterbestendig, zodat je geld zelfs als het per ongeluk in de was terechtkomt niet kapotgaat. Zelfs niet in een kookwas van negentig graden", vertelt hij. "Dat komt doordat briefgeld al zo'n tweehonderd jaar gemaakt wordt van katoen. Daarvoor werd het van papier gemaakt, maar katoen is veel steviger."
Eurobiljetten zijn niet alleen waterbestendig, maar kunnen ook veel kreukels en vouwen aan. "Je kunt een eurobiljet wel vijfduizend keer dubbelvouwen voor het scheurt", zegt Klok. Daarnaast zijn de briefjes bestand tegen krimpen, ook wel deformatie geheten. "Als je een bankbiljet drukt, komt er een machine aan te pas die met veel gewicht op het biljet drukt. Dan gaat de vezel in het katoen stuk. Daarmee geef je stevigheid aan het biljet."
'Appelflappen'
Toch zijn er dingen waar briefgeld niet tegen opgewassen is. "Het is niet vuurbestendig. Het brandt iets langzamer dan papier, maar vliegt dus wel in de fik", legt de salesdirector uit. Ook zijn sommige biljetten op de wereld voorzien van een beschermend laagje tegen bacteriën, maar het eurobiljet niet. beschermend laagje tegen bacteriën op het eurobiljet. "Het kan dus zo zijn dat het stikt van de bacteriën."
Het briefgeld mag dan niet tegen alles bestand zijn, maar bij Waterschap De Dommel was het alsnog een welkome verrassing. "We hebben het biljet even afgespoeld, met handzeep schoongemaakt en eraan geroken. De geur viel mee. Daarna zijn we naar de bakker gegaan en hebben we voor alle werknemers appelflappen gehaald."