Leren door te luisteren: 'Kinderpodcasts als aanvulling op lezen'

Kinderen zouden meer moeten leren door te luisteren. Bijvoorbeeld naar audiovormen zoals podcasts, zo vindt Tjeerd van den Elsen van de website kinderpodcasts.nl. Volgens hem zou dat kinderen helpen met het verrijken van de woordenschat. Welke voordelen heeft het voor kinderen om naar podcasts te luisteren?
Podcasts zijn populair onder kinderen. Vorig jaar trok kinderpodcasts.nl in het hele jaar 150.000 bezoekers, nu is dat al verdubbeld naar 300.000. "Ik hoorde de term kinderpodcasts drie jaar terug. Toen zei iemand dat dat nog een niche is", vertelt oprichter Van den Elsen. Dat het slechts een niche was, riep zorgen bij hem op.
Luisterend leren
Luisteren zou namelijk een goede manier zijn om te leren. "Vorig jaar is voor het eerst aangetoond dat kinderen over een auditieve dominantie beschikken. Kinderen leunen dus op audio", vertelt Van den Elsen aan EditieNL. "Een kind hoort ook feilloos aan je stem in wat voor situatie je zit."
De oprichter vindt het belangrijk dat kinderen ook in de klas met audio werken. "Audio is het voorportaal om woordenschat tot je te nemen. Lezen is complex." Zo komen er volgens Van den Elsen een heleboel tussenstappen kijken bij leren lezen. "Hameren op voorlezen snap ik, maar dwing kinderen niet een leesfuik in. Audio moet een tussenstap zijn."
Fantasiewereld
Iemand die kinderen met audio aan de hand neemt is kinderpodcastmaker Sara de Monchy. "We behandelen vaak een groot thema in een uitzending", zegt ze. Bijvoorbeeld je lievelingsknuffel meenemen van ouder naar ouder. "Ze maken een koppeling naar hun eigen leven. Kinderen herkennen zich erin en leren ervan.
Zelfs meer dan door te lezen, denkt De Monchy. "Ik heb ooit een voorstelling in het donker gemaakt, die deed het heel goed. En dat is natuurlijk wat audio is: je laat kinderen hun eigen fantasiewereld creëren."
Bovendien maakt luisteren het verwerken van informatie makkelijker, zegt Van den Elsen. "Uit onderzoek blijkt dat mensen die audio horen over twee weken twee keer zoveel hebben onthouden als wanneer ze erover lezen."
Aanvulling
Daarom wil de oprichter audio als aanvulling op lezen bepleiten. "Ons systeem is op boeken alleen gebaseerd. Waarom?" vraagt hij zich af. "Audio kan het voorleesboek nooit vervangen, laat dat heel duidelijk zijn. Maar ik denk dat het veel meer naast elkaar kan bestaan."