Verbod vleesreclame 'gaat niet voor minder consumptie zorgen'
Na Haarlem zou er ook in Utrecht zou een verbod moeten komen op vleesreclames in de openbare ruimte. Daarvoor pleiten de Utrechtse afdelingen van de Partij voor de Dieren (PvdD) en GroenLinks.
Haarlem is al overstag: die stad verbiedt als de eerste ter wereld vleesreclames in de publieke ruimte vanwege de negatieve gevolgen van de vleesproductie op het klimaat. Het verbod moet vanaf 2024 in fases worden ingevoerd.
Utrecht
Dat willen PvdD en GroenLinks nu dus ook in Utrecht. "Dat betekent dat reclame-uitingen niet meer te zien moeten zijn in bushokjes, of op abri's en reclameposters langs de weg", legt PvdD-fractievoorzitter Maarten van Heuven uit aan Editie NL. "Aan zulke reclames in de openbare ruimte verdient de gemeente zelf geld. Dus laten we daarmee stoppen."
De partij wil dat hier een einde aan komt omdat zulke reclames logischerwijs het eten van vlees stimuleren. "Dat gaat niet alleen samen met dierenleed, maar leidt ook tot opwarming van het klimaat. Of het nu biologisch is of niet."
Lokale wetten
Reclamestrateeg Tim Claassen heeft zijn twijfels bij de plannen. "Als het politieke debat verandert is het logisch dat we meebewegen. Gemeenten hebben het recht om op het publieke domein en het straatbeeld te beschermen. Maar je moet oppassen dat het niet allemaal lokale wetten worden die moeilijk te controleren zijn", zegt hij tegen Editie NL.
"We moeten ons realiseren dat reclames een heel sterke invloed hebben op mensen", vervolgt Claassen. "Maar het verbieden van zulke reclame gaat er niet voor zorgen dat mensen geen vlees meer eten."
Andere soorten reclames
Het is overigens niet het enige soort reclame dat PvdD graag ziet verdwijnen. "We zijn ook voorstander van het verbieden van snoepreclames voor kinderen", zegt Van Heuven. "En we hebben eerder al eens met succes gestreden voor het verbieden van fossiele reclame." Daaronder vallen bijvoorbeeld reclames voor vliegreizen en de olie-industrie.
Of er een verbod komt in Utrecht, moet nog blijken. PvdD en GroenLinks leggen het voorstel bij het college neer.