Groene influencer

Wouter (34) is de zoon van een veeboer én vegan: 'Op afstand zie je wat niet klopt'

Door Benedicte Bombala··Aangepast:
© PrivéfotoWouter (34) is de zoon van een veeboer én vegan: 'Op afstand zie je wat niet klopt'
RTL

"Vegans worden allemaal in de Randstad geboren uit een bloemkool en grootgebracht met sojamelk uit de tiet van hun moeder", daarmee introduceert de 34-jarige 'groene influencer' Wouter Waayer een van zijn video's. Als veganistische boerenzoon vraagt hij via sociale media aandacht voor een duurzame toekomst, waarin we meer rekening houden met de natuur en minder dierlijke producten gebruiken.

Kind van een boer én vegan? Je hoort het niet vaak, maar als het aan Wouter Waayer ligt, die opgroeide tussen de koeien op de boerderij van zijn vader, komt daar snel verandering in. "Ik ken niemand die op de boerderij is opgegroeid en vegan is", vertelt Waayer. "Zelf zeg ik altijd dat ik juist vegan ben omdat ik op een boerderij ben opgegroeid."

Knuffelkoe Liesje

Zijn opa had eerst een kippenhouderij die zijn vader omtoverde tot veehouderij toen hij het bedrijf overnam. "Zij hadden geen gesprekken over of het niet anders kan, want 'het is gewoon hoe het gaat',  al generaties lang. Dat geldt voor alle boeren in de omgeving."

Hij vond het allemaal wel best, tot hij met één van de dieren een speciale band opbouwde. "Op een gegeven moment had ik een knuffelkoe: Liesje. Ik was dol op haar en sliep zelfs samen met haar op stal, als grote en kleine lepel. Maar op een dag was ze opeens weg. Ik snapte het niet." Vanaf dat moment begon er iets aan hem te knagen.

Immuun geworden

Volgens Waayer stelde niemand vragen omdat het werk al jarenlang op dezelfde manier gebeurde. "Je ziet dagelijks die kalfjes, je voert ze en wat er verder gebeurt, wordt genormaliseerd", gaat hij verder. "Je wordt er een soort van immuun voor." 

"Boeren hebben geen slechte intenties, ze willen het graag goed doen voor de dieren. Maar pas wanneer je op afstand staat, zie je misschien wat er niet klopt. Daarom is het goed dat iemand zegt: het kan anders. En die persoon ben ik."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Al ruim 200 aanmeldingen boeren voor uitkoopregeling stikstof'
Lees ook

'Al ruim 200 aanmeldingen boeren voor uitkoopregeling stikstof'

Die afstand ontstond toen hij op zijn vijfentwintigste het huis uitging. "Pas toen ik op mezelf ging wonen, kreeg ik ruimte om te reflecteren en dacht ik: moet dat nou zo? Kan het echt niet anders?" Steeds vaker koos Waayer voor vegavlees en na ongeveer twee jaar op zichzelf wonen, werden hij en zijn vriendin vegetariër. Het was de eerste stap naar een 'groener' leven. 

"Volgens mensen in de omgeving waarin ik opgroeide, waren vleesvervangers niet te eten", zegt Waayer. "Maar dat klopte niet. Wat zou er dan nog meer niet kloppen? En die dieren op de boerderij zitten op stal en worden vetgemest, dat is eigenlijk ook niet oké."

Of het geen hoogverraad is tegenover zijn familie? Zeker niet, zijn ouders namen het goed op, vertelt Waayer. "Ik was de eerste vegetariër en ben sinds 1,5 jaar de eerste veganist in onze familie. Het was voor hen eerst wel even wennen. Ze vroegen zich af: hoe zit dat dan? Wat eet je dan? Maar nu gaan ze erin mee. Als mijn vriendin en ik komen eten, zorgen ze voor veganistisch eten. En als we uiteten gaan, bellen ze eerst om naar veganistische opties te vragen."

Eigen mening

Hij vindt het knap dat zijn ouders er open over denken. "Zij krijgen veel op zich af", zegt Waayer. "Ik kom veel in de media en spreek me uit op internet, maar ik woon daar niet meer. Zij wonen nog steeds tussen mensen die er anders over denken en krijgen ook veel kritiek. Maar ze denken ook: iedereen heeft recht op zijn eigen mening."

Dat betekent overigens niet dat zijn ouders de boerderij aanpassen. "Mijn vader heeft een bedrijf in stalinrichting, waarbij hij onder meer onderdelen verkoopt voor het drinkwatersysteem en luchtfilters, hij verdient hiermee zijn hoofdinkomen. Daarnaast heeft hij een boerderij met 250 vleeskalveren en daar wil hij wel mee doorgaan. Ik denk omdat de overheid niet helpt met het afschalen, want het kost allemaal geld."

Bij de Tweede Kamerverkiezingen heeft Waayer daarom GroenLinks-PvdA gestemd. "Ik vind het een goed programma", zegt Waayer. "Maar ik begrijp ook dat het voor boeren ingrijpend kan klinken, want die partij wil juist kleinschalige boerderijen."

Toch zouden volgens Waayer ook de boeren op de lange termijn beter af zijn als de linkse samenwerking het voor het zeggen heeft. "Zij zijn juist op zoek naar: hoe kan het duurzaam én met een goed verdienmodel? Geld verdienen kan nu alleen als je heel groot bent en dat is niet de kant waar we op moeten. PVV wil het huidige systeem in stand houden en dat is voor de boeren niet goed. Daarom baal ik wel van die verkiezingsuitslag."

Veel grapjes

Op internet blijft hij daarom als ‘vegan boerenzoon’ filmpjes delen. "Het is een onderwerp dat veel emoties oproept, daarom probeer ik het bespreekbaar te maken door daar veel grapjes over te maken, zodat het wat lichter wordt. Om zo ook een beetje een brug te slaan tussen boeren en andere mensen. Af van het idee dat veganisten en boeren een ander soort mensen zijn, want ik ben dat niet.”

Lees meer over
GroenLinksPvdAGroenLinks-PvdAPVVBoerenKlimaatDuurzaamheidEditie NL Link in bioTweede KamerverkiezingenVeganismeVegetarismeNatuur & Milieu