Dierenambulance: extra opletten voor vastgevroren watervogels
Het is deze dagen geen slecht idee om een extra oogje in het zeil te houden voor onze watervogels, meldt de Dierenambulance in Den Haag, die door de lage temperaturen meer meldingen krijgt van watervogels in de problemen. In veel gevallen klopt dat ook, maar soms kan er iets anders aan de hand zijn.
Woensdagmiddag is de dierenambulance in Den Haag al voor drie meldingen op pad geweest, als er weer twee meldingen binnenkomen: op de ene plek zit een meerkoet vast en ergens anders zit weer een zwaan in de problemen.
Veren bevriezen
Chauffeur John Buijs was vanochtend ook op pad om een eend te redden. "We waren er op tijd bij", vertelt Buijs aan Editie NL. "De eend lag te slapen op een breed kanaal dat bijna volledig bevroren was. We hebben hem gewekt en richting groot water gestuurd."
De eend zou niet de eerste zijn die in de problemen dreigt te komen. Volgens Buijs gebeurt het deze dagen veelvuldig. "We krijgen veel meldingen over vogels die vastzitten", zegt Buijs. "Meestal gaat het niet om vastzittende pootjes maar om het verendek onder de vogel. De veren worden nat en vriezen langzaam vast."
's Nachts vergroot risico
Zeker in deze tijd van het jaar kan het sneller misgaan. "Dieren besparen nu veel meer energie en slapen daardoor een stuk meer", legt Buijs uit. Vooral 's nachts, als het flink afkoelt, is er daarom een vergroot risico.
"Vandaag is het overdag -1 graden, maar 's nachts was het -7 en aankomende nacht wordt -6 verwacht", gaat Buijs verder. "Dus voor de ochtendwandelaars of mensen die hun hond dan uitlaten zou het fijn zijn om een klein oogje in het zeil te houden."
Toch kan het óók zijn dat je onbeweeglijke watervogels treft, die eigenlijk niets mankeren. "Het lijkt eerst alsof ze vastgevroren zitten, maar wanneer je dichterbij komt, staan ze gewoon op en lopen ze verder." Dat gedrag is ook onderdeel van het energie besparen.
Dier uitlokken
In zo'n geval kun je volgens Buijs het beste de situatie eerst verkennen door het diertje uit te lokken door misschien wat eten te gooien of te kloppen op het ijs. Indien het dier echt vastzit, mag je de lokale dierenambulance inschakelen."
Vogels voeren?
Volgens de dierenambulance kunnen zowel gewone vogels als de watervogels als het koud is een beetje hulp gebruiken.
Als het vriest of sneeuwt kan het daarom prettig zijn om voedsel in de struiken te strooien of eendjes wat extra graan te geven. Géén brood, want dat is niet goed voor ze. Controleer bovendien altijd of er in jouw omgeving geen lokaal voerverbod geldt, anders zou het voer muizen en ratten kunnen aantrekken.