Hierom is de Hollandse garnaal het duurst van allemaal
Voor in de cocktail, pasta of lekker op een broodje. De Hollandse garnaal is een geliefde delicatesse. Maar wie 'm wil moet er diep voor in de buidel tasten. Een broodje met de schaaldiertjes erop kost bijna een tientje. Waarom is de Hollandse garnaal zo duur?
In de supermarkt betaal je als consument nu nog ongeveer tien euro voor een bakje van 200 gram Hollandse (grijze) garnalen. Al verwachten deskundigen dat de prijs daar ook snel zal stijgen. Bij de viswinkel ligt de kiloprijs voor Hollandse garnalen inmiddels tussen de 70 en 100 euro.
Grijze garnaal is schaars
Dat de 'grijze' garnaal zo duur is komt volgens garnalenvisser Koos de Visser doordat er veel schaarste is. "We kunnen nu nog maar zo'n 24 uur per week naar garnalen vissen", zegt De Visser tegen Editie NL. Wanneer er minder garnalen zwemmen mag er volgens MSC, de organisatie die overbevissing tegen wil gaan, minder gevist worden. Garnalenvisser De Visser is bij MSC aangesloten. "In tijden dat er meer garnalen zijn kunnen we wel 100 uur per week op garnalen vissen."
Een schaarste als deze heeft hij in veertig jaar niet meegemaakt. Hij hoopt dan ook op betere tijden. "Hoeveel garnalen er zijn verschilt altijd sterk op jaarbasis. Dat ligt aan de temperatuur van het water en hoeveel voeding er in het water zit. Er zitten nu weinig voedingstoffen in het water, het water is veel helderder. Hoe dat komt weten we niet."
Pellen is duur
Maar niet alleen de schaarste zorgt ervoor dat de garnalen dit jaar zo duur zijn. volgens Evert de Blok van de Stellendamse Garnalen Pel Centrale mede door de reis die de garnaal aflegt. De meeste Hollandse garnalen gaan namelijk naar Marokko om daar gepeld te worden. "Normaal krijgt de visser een euro of vijf á zes voor een kilo ongepelde garnalen, die prijs ligt nu al op dertien euro. Dan gaat de prijs ook nog drie keer over de kop om ze te laten pellen, voor drie kilo ongepelde garnalen krijg je een kilo gepelde garnalen terug. Daarnaast zijn de pelkosten gestegen omdat de Marokkaanse lonen omhoog zijn gegaan. Dus als je alles bij elkaar optelt dan gaat het hard."
Om garnalen niet naar Marokko te laten gaan heeft de Stellendamse Garnalen Pel Centrale sinds kort negen machines staan die de garnalen kunnen pellen. "Dat gebeurt op meer plekken in Nederland, maar wij kunnen ze ook nog pellen zonder er conserveermiddelen aan toe te voegen. En dat maakt ons uniek."
Garnalen zonder conserveermiddelen
Normaal worden garnalen meteen bewerkt met conserveermiddelen zodat ze tijdens de reis naar Marokko 'vers' blijven. "Die middelen zijn vrij heftig. Wij brengen de garnalen op de visafslag direct naar -32 graden." Op die manier kunnen ze goedkoper in Nederland machinaal gepeld worden.