Vrijdag zonder varkenshaas

Met deze tips is vegetarisch eten makkelijker dan je denkt

Door Harun Kuloglu··Aangepast:
© Getty ImagesMet deze tips is vegetarisch eten makkelijker dan je denkt
RTL

Een kwart van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden gegeten, was vegetarisch. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De meeste Nederlanders kozen één of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd. Een maandag zonder makreel of een vrijdag zonder varkenshaas is eenvoudiger dan je denkt: "Je hoeft vlees niet eens te missen."

Foodtrendwatcher Gijsbrecht Brouwer herkent het grote aandeel van vegetarische maaltijden aan de keukentafel. "Er is een grote massa die echt wel doorheeft dat het beter is voor zowel jezelf als voor de wereld om af en toe vegetarisch te eten", vertelt hij aan Editie NL. 

Dat zijn de zogeheten 'flexetariërs'. Een stukje vlees of een visje kun je natuurlijk prima blijven eten, maar elke dag rood vlees of varkensvlees eten is volgens Brouwer niet gezond of duurzaam. Sommige mensen zouden wel meer vegetarisch willen eten, maar weten misschien niet zo goed waar ze moeten beginnen.

Oproep tot minder vlees eten roept hevige weerstand op: 'Voelt als moreel oordeel'
Lees ook

Oproep tot minder vlees eten roept hevige weerstand op: 'Voelt als moreel oordeel'

Beter en betaalbaarder

Brouwer ziet tegenwoordig een beter aanbod als het gaat om vegetarisch eten, wat het makkelijker maakt om vegetarisch te kopen of bestellen. "Dat zie je in de supermarkt met vleesvervangers, maar ook in restaurants. "De foodtrendwatcher meent dat menu's vaker vlees- en visloze gerechten hebben, omdat chefs steeds beter worden in vegetarisch koken. "Bijvoorbeeld hamburgers zonder vlees worden steeds beter én betaalbaarder."

Ook chef London Loy herkent de stijging van het aantal 'groene menu's' in restaurants. "Vroeger moesten koks voor vegetariërs speciaal iets bereiden, maar nu hebben ze vaste gerechten zonder vlees." Die gerechten worden ook steeds beter, laat Loy weten aan Editie NL. "Je kan dus buiten de deur al makkelijker vegetarisch eten dan vroeger." 

En om lekkere vegetarische maaltijden thuis te maken hoef je zelf geen chef te zijn. "Je hebt genoeg laagdrempelige gerechten die je kan bereiden met groenten”, vertelt Loy.  

Tempeh

Als basis noemt hij bijvoorbeeld tempeh, portobello's of noten. "Als je die goed bereidt, hoef je vlees niet eens te missen. En ze zitten bomvol eiwitten." In tempeh zit bijvoorbeeld 19 gram proteïne per 100 gram, in biefstuk 21 gram.

Marinade

Het geheim ligt 'm volgens de chef in de marinade. "Kip zonder kruiden is ook niet lekker, dus je tempeh of paddenstoel moet je gewoon even wat liefde geven met peper, zout, limoen, knoflook en een lekker sausje." Laat de tempeh, paddenstoel of groente lang marineren. "Portobello's slurpen als het ware die marinade op, waardoor de smaak heerlijk vrijkomt."

Een mooie manier om vegetarische producten te bereiden, is door ze te grillen. "Dat zorgt ervoor dat er meer smaak vrijkomt", vertelt Loy. Heb je geen inspiratie? "Dan kun je door genoeg kookboeken bladeren, of chefs en bloggers online volgen. Je kan tegenwoordig echt niet meer doen alsof het onmogelijk is om vaker vegetarisch te koken."

Gevulde portobello met geitenkaas

Ingrediënten voor 4 personen
4 grote portobello’s
80 gr zachte geitenkaas
12 zongedroogde tomaatjes + de olie
Handjevol amandelschaafsel
Peper en zout

  • Verwarm eerst de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Verwijder het steeltje van de portobello en strooi wat peper en zout aan de binnenkant van de paddenstoel.
  • Bestrijk de portobello volledig met olie, bijvoorbeeld de olie van de zongedroogde tomaten.
  • Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en verdeel ze over de paddenstoelen.
  • Verdeel vervolgens de geitenkaas over de paddenstoelen en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Rooster wat amandelschaafsel in een droge pan. Garneer de gevulde portobello's met het geroosterde amandelschaafsel en serveer ze met rucola.

Bron: Uit Paulines Keuken

Lees meer over
VoedingVoedselVegetarismeVeganismeDuurzaamheidKlimaatKlimaatveranderingVleesvervangersVleesVisEditie NL Link in bio