Prikkelbaar Darm Syndroom

Mooie meisjes moeten óók: 'Groter taboe op poepen dan op seks'

·Aangepast:
© Editie NLMooie meisjes moeten óók: 'Groter taboe op poepen dan op seks'
RTL

De koningin doet het, Beyoncé, je buurvrouw en je vriendin: poepen. Naar de wc moeten we allemaal, maar toch rust er een enorm taboe op vrouwen en hun stoelgang. Het is de week van het Prikkelbare Darm Syndroom, waarin onder andere met de documentaire 'Mooie meisjes poepen niet' wordt geprobeerd om het idee van poepende vrouwen gewoon te maken. "We moeten er niet zo moeilijk over doen."

In de documentaire worden zeven jonge vrouwen met darmproblemen gevolgd. Door de ongemakken die de darmproblemen veroorzaken, is het voor hen extra belangrijk dat er gewoon over ontlasting gepraat kan worden. Sanne Savelsbergh heeft PDS en maakte de documentaire over deze aandoening. "Als jonge vrouw kampte ik al heel veel met darmklachten. Maar pas toen ik wat ouder werd ging ik er meer open over praten en toen kwam ik erachter hoeveel vrouwen er ook mee zitten", zegt ze tegen Editie NL. 

De klachten zorgden ervoor dat ze veel aan huis gekluisterd was. "Ik had een enorm opgeblazen buik, alsof ik zwanger was. En ik had last van verstopping, of juist diarree-aanvallen. Ik durfde echt de deur niet uit."

 

Johan Derksen zat hele middag in ziekenhuis door darmprobleem
Lees ook

Johan Derksen zat hele middag in ziekenhuis door darmprobleem

Sanne Savelsbergh© Mooie Meisjes Poepen Niet
Sanne Savelsbergh

Ook daten vond ze lastig. Maar sinds ze met de documentaire bezig is, en er veel meer over praat, merkt ze dat het makkelijker wordt. Mannen zeggen soms te snel 'mooie meisjes poepen niet', dat is ook iets wat zij in stand houden. Maar als je het erover hebt, dan is het eigenlijk helemaal niet gek. Rationeel gezien kan het ook niet dat we niet poepen. Ik wil vrouwen met darmproblemen die daar last van hebben, en ervoor uitkomen, een gezicht geven."

Dierlijk instinct 

Al merkt ze dat vrouwen dat af en toe nog best moeilijk vinden. "Ik denk dat dat ook met ons dierlijk instinct te maken heeft. Als je vroeger moest poepen dan kon je jezelf niet beschermen en dat maakt dat je je kwetsbaar voelt."

"Maar het is tegelijkertijd zo menselijk en zo primair", gaat ze verder. "Dat ik denk dat we er gewoon over moeten praten en er niet zo moeilijk over moeten doen. Dat hoeft niet vulgair, we kunnen gewoon discreet blijven."

Ook MDL-arts Suzanne Jeurnink ziet in de praktijk veel vrouwen die niet over poepen en darmklachten durven te praten. "Iedereen schaamt zich ervoor", zegt ze tegen Editie NL. "Vrouwen zijn toch meer in een keurslijf geduwd en mogen niet stinken en moeten netjes zijn. Bij mannen is dat toch normaler. Er werd vroeger altijd gezegd dat de koningin roosjes poept. Maar dat is dus niet zo." 

Het bespreken van de stoelgang – en bijbehorende problemen – is volgens haar uitermate belangrijk. "Als je je zoveel schaamt dat je zelfs niet naar de wc durft te gaan dan kan het de klachten alleen maar erger maken. Ophouden van aandrang kan veel effect hebben op de bekkenbodem en dat kan de klachten alleen maar erger maken."

Mariël Croon, directeur van de Maag Lever Darm Stichting herkent het taboe op poepende vrouwen wel. "Het is toch een beetje een cultureel dingetje dat we als vrouwen geacht worden om ons te gedragen, er goed uit te zien en geen geluid te maken. Een soort preutsheid die erin gegoten is waarbij ik denk dat op poep nog een groter taboe rust dan op seks."

Volgens Croon wordt poepen toch als iets onsmakelijks gezien. "Terwijl het een van onze eerste levensverrichtingen is. Als een baby z'n eerste poepje heeft gedaan dan zijn we blij, pas later wordt het een taboe. "

'Je gezondheid begint in je buik bij je darmen'

Zij adviseert dan ook om er gewoon over te praten. "Bespreek het meer in je relatie, in je vriendinnengroep en bespreek het als er mannen bij zijn. We moeten er met elkaar normaal over doen: het hoort bij het leven. Je gezondheid begint in je buik, bij je darmen."

De documentaire 'Mooie meisjes poepen niet' is hier te bekijken.