'Kleurrijk persoon'

Kritiek op hoofdband Depay: 'Nederlanders zijn niet gewend aan dit soort iconen'

Door Harun Kuloglu··Aangepast:
© ANP Foto.Kritiek op hoofdband Depay: 'Nederlanders zijn niet gewend aan dit soort iconen'
RTL

De Oranje Leeuwen rolden Canada gisterenavond met 4-0 op, maar veel voetbalfans hadden het vooral over iets anders dan de uitslag. De witte hoofdband van spits Memphis Depay deed namelijk flink wat stof opwaaien.

Het is niet voor het eerst dat Depay de lachers op zijn hand krijgt. Eerder uitten Nederlandse analisten en voetbalfans kritiek op de hoed en de rapnummers van de Atlético Madrid-spits. Voetbalprimeur-hoofdredacteur Dennie van Laar weet het zeker: Depay speelt beter als hij aandacht krijgt. "Hij heeft net weer een nieuw nummer uitgebracht, vlak voor het EK in Duitsland. Depay is altijd bezig met mode en kunst. Hij scoort erop los door alle aandacht." De spits van Oranje vond al 45 keer het net namens zijn land en moet alleen Robin van Persie voor zich dulden op de topscorerslijst. 

Frankrijk en Spanje waarderen Depay 

Van Laar kan zelf wel genieten van Depays persoon. "Ik houd ervan. Je kan wel 26 brave Siem de Jongs hebben, maar dit geeft voetbal kleur." De hoofdredacteur begrijpt alle kritiek rondom Depay niet. "Kleurrijke personen in het voetbal moet je omarmen. Wij Nederlanders zijn niet gewend aan dit soort iconen. In Frankrijk en Spanje wordt hij als mode-icoon gezien en zijn ze juist vol lof over hem."

Deze hoed van Depay leverde ook flink wat kritiek op.© ANP Foto.
Deze hoed van Depay leverde ook flink wat kritiek op.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een voetballer die een mode-icoon én rapper is? Dat is nou precies wat sommige Oranjefans in het verkeerde keelgat schiet. Voetballers zouden volgens critici alleen hun voeten moeten laten spreken - zonder muziek en trendy accessoires. Toch is de hoofdband eigenlijk helemaal geen mode-item, maar heeft het juist een functionele waarde.

Veel schaatsers, basketballers en tennissers gebruiken de zweetband namelijk ook. "Zo'n band voorkomt dat zweet in je ogen komt en houdt haren uit je gezicht", vertelt tennistrainer Berry Ruijter van Tennis & Padel de Rading. "Vroeger smeerden spelers vaseline boven hun ogen tegen het zweet, maar een hoofdband helpt ook."

Toch denkt Ruijter dat Depay de hoofdband niet draagt vanwege de functionaliteit. "Zijn haar is strak ingevlochten, dus het is niet dat loshangende haren voor z'n gezicht komen. En zóveel zweten voetballers niet, dus ik denk dat hij gewoon apart wil zijn."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Edgar Davids en Ettiene Vaessen

Depay is overigens niet de enige (oud-)voetballer met opvallende accessoires. Zo droeg Edgar Davids vroeger op het veld altijd een bril vanwege een oogziekte. En RKC-doelman Etienne Vaessen draagt een helm sinds hij botste met Ajax-spits Brian Brobbey. Hoofdredacteur Van Laar verwacht van Depay nog meer opvallende accessoires op het EK. "We gaan tijdens het toernooi nog veel van hem horen en zien."

Lees meer over
Editie NL Link in bioNederlands voetbalVoetbalMode