Start nieuw seizoen

Nederland in de ban van B&B Vol Liefde: 'Je wil het ongemakkelijke moment niet missen'

·Aangepast:
© RTLNederland in de ban van B&B Vol Liefde: 'Je wil het ongemakkelijke moment niet missen'
RTL

Fans hebben er een jaar op moeten wachten maar vanaf vandaag is B&B Vol Liefde weer te zien. De afgelopen seizoenen kon de kijker genieten van spraakmakende types die op zoek gingen naar liefde. Verklaart dat ook het succes van het programma?

Walter en Claudia die helemaal opgaan in hun 'spiruwaliteit', Jacob die een yogasessie bruut verstoort, Anne die in de knoop zit met haar zonnevlecht of Richard die kandidaat Simone vol overtuiging op een tongzoen trakteert: de afgelopen seizoenen van B&B Vol Liefde stonden garant voor spraakmakende televisie. En met bijna een miljoen kijkers per aflevering is het programma wel een succes te noemen.

"De casting is echt briljant gedaan", zegt tv-recensent Angela de Jong tegen Editie NL. "Het is echt ontzettend goed hoe ze alle deelnemers hebben gevonden. Zij maken echt dit programma. Je kunt het eigenlijk niet missen, want dan weet je niet waar heel Nederland het over heeft. Bovendien wil je zelf het ongemakkelijke moment ook niet missen." 

Zus van Paul uit B&B Vol Liefde doet nu zelf mee: 'Garant voor zooitje leuke mensen'
Lees ook

Zus van Paul uit B&B Vol Liefde doet nu zelf mee: 'Garant voor zooitje leuke mensen'

Juist omdat het programma zo succesvol is, verbaast De Jong zich erover dat de makers toch steeds weer nieuwe kandidaten weten te vinden. "Het lijkt wel alsof deze mensen nog nooit van social media hebben gehoord en dat ze daardoor niet weten wat er op ze af gaat komen. Want er wordt natuurlijk zoveel over je gezegd en geschreven, dat je je kunt afvragen waarom ze überhaupt meedoen."

Lat ligt hoog

Ook lijken volgens De Jong de deelnemers helemaal te vergeten dat er camera's aanwezig zijn, waardoor ze helemaal zichzelf kunnen zijn. "De lat is heel hoog gelegd. Ik vind het knap dat de televisiemakers Nederland zo in de ban weten te houden van een programma gefocust op liefde."

Maar niet alleen de excentrieke karakters zorgen volgens deskundigen voor het succes van het programma. Dat daadwerkelijk de liefde wordt gevonden, speelt ook een grote rol. Want het programma heeft al heel wat gelukkige koppels opgeleverd. Zo is er zelfs al een B&B-huwelijk voltrokken en zijn meerdere koppels – denk aan Paul en Debbie en Joy en Dani – nog steeds dolgelukkig met elkaar.  

De formule, waarbij deelnemers meteen bij elkaar in huis gaan, draagt volgens datingcoach Denise Janmaat hieraan bij. "De formule waarbij je langer met elkaar kennis maakt is dé truc om de zoektocht naar liefde te laten slagen", zegt ze tegen Editie NL. 

Snelkookpan

"Daardoor merken deelnemers veel beter of het klikt of juist helemaal niet." Dat is anders bij programma's als First Dates, waarbij de deelnemers elkaar maar korte tijd ontmoeten. "Bij B&B Vol Liefde worden de deelnemers in een snelkookpan gestopt, daardoor hebben ze het gevoel van: het moet nu of nooit." 

Daarnaast zijn volgens Janmaat de kandidaten veel bewuster met het programma bezig. "Het is een weloverwogen beslissing geweest om hieraan te beginnen. Ze gaan erin met de gedachte om het te laten slagen. Dat is een andere benadering dan programma's die meer gefocust zijn op casual daten."

Of er dit jaar weer succesvolle koppels ontstaan is vanaf vandaag te zien bij Videoland en op RTL4. 

Lees meer over
RTL NederlandEditie NL Link in bioB&B Vol liefde