Conducteur Priscilla liep 523 kilometer tegen geweld NS-personeel: 'Agressie spoort niet'

Bijna dagelijks krijgt hoofdconducteur Priscilla van Barlingen te maken met agressie tijdens het werk. Verbaal geweld zoals schelden of dreigen, maar ook fysieke agressie is aan de orde van de dag. En dat moet stoppen vindt ze. Om aandacht te vragen voor de problematiek liep ze 523 kilometer van station naar station. "Het is abnormaal dat agressie normaal is geworden."
Het afgelopen jaar kregen Priscilla van Barlingen en haar collega's bij de Nederlandse Spoorwegen 1042 keer te maken met agressie of geweld waarbij de situatie zo ernstig was dat er aangifte kon worden gedaan. Voor elke twee incidenten besloot Van Barlingen één kilometer te lopen. "Ik heb meerdere keren ernstige vormen van fysieke agressie meegemaakt waarbij ik gewond ben geraakt", zegt ze tegen Editie NL. "Ik ben ook een keer aan de kant geduwd en er is een keer een glazen deur naar mij toe kapot getrapt."
Van dit soort incidenten wordt regelmatig aangifte gedaan, maar niet alle medewerkers doen dit. "Vaak hebben ze het gevoel dat dit niets oplevert, terwijl ze er wel uren mee bezig zijn. In de rechtszaal krijgen we namelijk vaak te horen dat er te weinig bewijs. Er moet altijd ondersteunend bewijs zijn in de vorm van camerabeelden of geluidsfragmenten." Maar dat is er niet altijd. "Ik zou graag willen dat het woord van de conducteur zwaarder gaat wegen in een rechtszaak."
Willen meer bevoegdheden
Daarnaast wil ze dat boa's van de NS meer bevoegdheden krijgen om bijvoorbeeld de identiteit van agressieve reizigers te kunnen achterhalen. "Nu moeten we altijd de politie erbij halen, maar als je vervolgens 20 minuten op de politie moet wachten, kan het zijn dat een situatie veel ernstiger wordt dan hij was. Het zou fijn zijn om een situatie ook zelf te kunnen oplossen."
Van Barlingen merkt dat de frustratie bij haar collega's groot is. "We willen juist bezig zijn met de vrolijke reizigers. We hebben de mooiste baan die er is, het is abnormaal dat agressie normaal is geworden."

Zelf heeft ze de afgelopen weken letterlijk stappen gezet. En dat werd door haar collega's goed ontvangen. "Veel collega's hebben de laatste 4,5 kilometer met me meegelopen en ik ben met een erehaag ontvangen."
De actie van Van Barlingen heeft ervoor gezorgd dat ze met de vakbond en de politiek in gesprek gaat om oplossingen te vinden tegen agressie op het spoor. "Er moeten stappen worden gezet. Dat deed ik met mijn actie #agressiespoortniet. Bij veel collega's verdwijnt namelijk de liefde voor het vak. En dat is voor mij een frustratie en nóg een motivatie om deze actie te doen."