Zwembandjes en -vestjes

Verlies je kind ook met zwemvestje aan niet uit het oog: 'Schijnveiligheid'

·Aangepast:
© Getty ImagesVerlies je kind ook met zwemvestje aan niet uit het oog: 'Schijnveiligheid'
RTL

Het lijkt er eind van de week toch van te gaan komen: zwemweer. Na een koude zomer kunnen de badpakken, zwembandjes en -vestjes uit de kast gehaald worden. Maar VeiligheidNL en de Raad Nationale Zwemveiligheid roepen op om alert te blijven bij het gebruik van zwemvestjes. Ze kunnen namelijk een gevoel van schijnveiligheid geven.

Veel ouders trekken hun kinderen – die nog niet kunnen zwemmen – zwemvestjes aan. Maar dat betekent niet dat ouders dan even lekker ongestoord op het strandbedje kunnen gaan liggen. Want ook mét zwemvestje blijft er verdrinkingsgevaar. Dat zegt VeiligheidNL tegen Editie NL na berichtgeving in het AD

Delano (bijna 2) verdrinkt in zwembadje in eigen tuin, moeder is ontroostbaar
Lees ook

Delano (bijna 2) verdrinkt in zwembadje in eigen tuin, moeder is ontroostbaar

De zwemvestjes zijn volgens VeiligheidNL een stuk veiliger dan de traditionele zwembandjes. "Zwembandjes zitten los en kunnen afschieten als een kindje het water in springt. Het zwemvestje zit om de buik en met een gesp op de rug vast, dus dit gaat niet los. En er zit foam in dus het kan ook niet lek raken, bandjes kunnen wel leeglopen", zegt Mariëlle Hermans, expert kinderveiligheid van VeiligheidNL tegen Editie NL. 

"Maar juist doordat ze een stuk veiliger zijn dan bandjes kan er schijnveiligheid ontstaan. Ouders kunnen denken dat ze niet goed op hoeven te letten omdat het kind een veilig vest aan heeft." Maar er blijft verdrinkingsgevaar. "Blijf er altijd bij, laat je kind nooit alleen. Ook als het kind een zwemvest om heeft." 

Op de rug draaien

In de zwemvestjes zit foam en dus ook lucht. "Als het kind voorover in het water valt, dan kan het zijn dat het door het vest niet op zijn of haar rug kan draaien", legt Arjan de Vries van de Nationale Raad Zwemveiligheid uit. "En als dat niet gebeurt, dan wordt het gevaarlijk. Ouders kunnen bij zo’n zwemvestje denken dat dit helemaal veilig is en daardoor minder goed opletten. Terwijl je als ouder altijd goed moet blijven opletten. Dat is het belangrijkste, ongeacht wat voor een bandjes je kind om heeft."

Daarnaast raadt VeiligheidNL aan om het kind ook te laten ervaren hoe het is om zónder bandjes in het water te zijn. "Zo kunnen ze voelen hoe het is zonder drijfhulpmiddel en hoe het voelt om niet te kunnen drijven."

Zonder hulpmiddelen

Om er zeker van te zijn dat ouders goed opletten mogen kinderen in Zwembad de Meermin niet met zwembandjes of -vestjes het water in. "Kinderen die zo'n hulpmiddel gebruiken kunnen vaak niet goed zwemmen en dat vinden wij te gevaarlijk in ons bad", zegt badmeester Leo Holierhoek tegen Editie NL. "Als ouders niet goed opletten dan zijn wij verantwoordelijk voor de veiligheid van de kinderen. Vandaar de regel: alleen als je goed kunt zwemmen ben je welkom."

Lees meer over
Veiligheid NLNationale Raad ZwemveiligheidEditie NL Link in bioZwemmen