Youri Straatman

Haagse mattenkoning is uitgeknipt: 'De mat is een stukje cultuur'

Door EditieNL··Aangepast:
Haagse mattenkoning is uitgeknipt: 'De mat is een stukje cultuur'
RTL

De mattenkoning van Den Haag, Youri Straatman, stopt ermee. Eind augustus knipt hij zijn laatste matje. Veel bekende mensen zoals Goldband-zanger Milo Driesen en Son Mieux-basgitarist Timo Prins lieten het opvallende kapsel door de kapper knippen. Een echt Haags kapsel, of toch niet?

Het haar aan de achterkant lang, maar aan de zijkanten en voorkant juist kort. De afgelopen 10 jaar konden liefhebbers van het matje langskomen bij kapper Youri Straatman, oftewel de mattenkoning. Maar binnenkort niet meer, want hij stopt als kapper. "Ik heb altijd matjes geknipt, maar de afgelopen tijd werd het steeds populairder", vertelt Straatman.

BN'ers met een matje 

Bekende Nederlanders zoals Milo Driesen en Timo Prins waagden zich al aan het matje van de mattenkoning, maar hij trekt naar eigen zeggen klanten in heel het land aan. "Ze reizen helemaal naar Den Haag om geknipt te worden. Veel raken ook geïnspireerd door BN'ers die nu een matje dragen", zegt Straatman. Het kapsel heeft in het verleden aan populariteit verloren, maar kent nu dus weer een stijgende lijn dankzij bijvoorbeeld zanger Joost Klein. 

Joost Klein draagt een matje.© ANP Foto
Joost Klein draagt een matje.

Toch is er één stad die volgens Straatman geen voorbeeld nodig heeft van BN'ers om het matje te dragen. "In Den Haag is het altijd al populair geweest. Het is hier echt een stukje cultuur."

Eén van die Hagenezen is volkszanger Chicco van de Luijtgaarden. De 22-jarige zanger scoorde een hit met het nummer 'veeg ze van het matje' en werd geboren met een flinke bos haren. "Toen volgde al heel snel de mat en die er nooit is af geweest." 

'Bestaat dat nog?'

Volgens Chicco reageren mensen positief op zijn opvallende kapsel. "Tegenwoordig wordt het heel positief ontvangen, mensen kijken soms wel van 'bestaat dat nog?' Maar vaak in de goede zin. Je trekt er op dit moment meer bekijks mee omdat je de Haagse mat helaas niet heel vaal meer ziet."

Zanger Chicco van de Luijtgaarden © EditieNL
Zanger Chicco van de Luijtgaarden

Maar hoe Haags is de mat nou eigenlijk? Volgens mattenkoning Straatman is 'ie helemaal niet Haags. "De neanderthalers hadden hem bij wijze van spreken al. Niemand weet wie hem heeft verzonnen, maar Den Haag heeft het kapsel wel eigen gemaakt." 

Matje is al eeuwenoud

Het matje zou in ieder geval in het eerste jaar na Christus zijn gedragen door de toenmalige bewoners van het huidige Engeland. Een metalen beeldje uit die tijd zou namelijk zijn afgebeeld met een kapsel dat lijkt op het matje. En de mat werd over de hele wereld gedragen. Van de native Americans tot de bewoners van het eiland Borneo.

Vanaf de jaren 70 werd de mat steeds populairder onder Amerikaanse artiesten zoals Tom Jones en later ook David Bowie en bijvoorbeeld Paul McCartney. In de jaren 80 namen fans en voetballers van voetbalclub ADO Den Haag het matje over en sindsdien is het kapsel onlosmakelijk verbonden met de stad. 

Het matje van zanger Tom Jones© 80sfashion
Het matje van zanger Tom Jones

Hoewel het kapsel verschillende variaties kent - van kort tot lang en de zijkanten volledig geschoren of maar een klein beetje - bestaat er voor zanger Chicco maar één echt matje. "De zijkanten en bovenop kort en het haar achter golvend naar beneden tot aan de schouders." 

Ook kapper Straatman ziet het matje 't liefst zo lang mogelijk. "Die van Chicco krijgt van mij de stempel 'goedgekeurd'. 

Lees meer over
Editie NL Link in bio