Grondstof van linnen

Wordt Nederland (weer) het centrum van de vlasteelt? 'We maken linnen colberts voor wethouders'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLWordt Nederland (weer) het centrum van de vlasteelt? 'We maken linnen colberts voor wethouders'
RTL

Je ontkomt er nauwelijks meer aan: linnen kleding. Van broeken tot T-shirts, veel mensen dragen op deze warme dagen lekker luchtige linnen kleren. En het kan zomaar zijn dat onze linnen kleding over een aantal jaren gewoon uit Nederland komt. Want de grondstof van linnen, vlas, wordt hier weer volop geteeld.

Ooit was Noord-Nederland het centrum van de vlasteelt, maar door de komst van het goedkopere katoen verdween dat. "Vlas is al sinds 800 na Christus in het noorden", zegt Eileen Blackmore, directeur van House of Design.

Haar bedrijf zoekt naar zogeheten biobased alternatieven voor plastic. Biobased materialen zijn gemaakt van onder meer schimmels of planten die verantwoord worden gebruikt. Vanuit dat doel kwam vlas in beeld. "Linnen is het meest duurzame textiel van de wereld. Je hebt er geen chemicaliën voor nodig", vertelt Blackmore. En omdat de wortel van de plant heel diep is, werkt vlas als een grondverbeteraar.

Colbertjes voor wethouders

Blackmore werkt samen met Wad van Waarde, een initiatief dat de komende jaren biobased herbruikbare alternatieven wil ontwikkelen voor plastic producten die vaak in de Waddenzee belanden. "Jonge modemakers kunnen hierdoor blijven werken in de regio en boeren hebben ook een toekomst", vertelt Blackmore. "We maken bijvoorbeeld linnen colbertjes voor wethouders, omdat zij zeggen: 'we staan hierachter'."

Linnen versus katoen: de voor- en nadelen op een rij
Lees ook

Linnen versus katoen: de voor- en nadelen op een rij

Vlas verbouwen niet makkelijk

Een van de akkerbouwers die meedoet aan het project van Blackmore is Jouke Hoekstra. Hij verbouwt vlas in het Friese Oosternijkerk, maar heel makkelijk is dat niet. "Het weer moet niet te moeilijk zijn. Niet te veel zon, en niet te veel regen."

Hoekstra teelt vooral voedsel, maar het project van Blackmore sprak hem zo erg aan dat hij zich ook richt op het verbouwen van vlas. "We moeten meer naar de natuurvezel. Minder olie, minder plastic. We moeten van het afval afkomen", vertelt hij.

Op dit moment is de vlasprijs nog relatief hoog, maar Hoekstra verwacht dat de prijzen gaan dalen. "Dat kwam omdat er weinig aanbod was. En linnen is in opkomst. Mensen worden steeds bewuster van wat ze doen. Er is maar één iemand die bepaalt wat er gebeurt, en dat is degene die geld uitgeeft."

Hiervoor kun je ook linnen gebruiken

Wat veel mensen niet weten is dat je met vlas en linnen meer kan dan alleen kleding maken. Blackmore wil de handen ineenslaan met meerdere meubelfabrikanten om onder meer tafelbladen en krukjes van linnen te maken. 

"En we willen linnen mengen met schapenwol voor gordijnen in ziekenhuizen. Zodat ziekenhuizen stapjes kunnen maken naar plasticvrij."

Lees meer over
LandbouwKledingEconomieEditie NL Link in bioEditie NL