YouTube

Via YouTube een liedje vinden door simpelweg te neuriën

·Aangepast:
Via YouTube een liedje vinden door simpelweg te neuriën
RTL

Iedereen maakt het weleens mee: je staat in een winkel, op een festival of zit in de taxi wanneer een heerlijk nummer voorbijkomt. Maar, de melodie is het enige wat je hebt onthouden van het liedje. YouTube komt nu met een functie waarbij je alleen een stukje van een liedje hoeft te neuriën. Handig, maar worden we hier niet lui van?

YouTube is niet de eerste die deze neuriefunctie heeft geïmplementeerd, er bestaan ook apps met dezelfde functie. "Voor dit soort systemen heb je data en rekenkracht nodig", legt AI-expert Remy Gieling aan Editie NL uit. "Je hebt veel voorbeelddata nodig om het goed te laten werken. En partijen zoals YouTube vergaren meer data dan andere apps."

Het verzamelen van data doet YouTube door bijvoorbeeld veel mensen aan het werk te zetten om het systeem te trainen. "Mensen oefenen dan met het neuriën." En zo ontstaat er veel voorbeelddata waardoor het systeem goed getraind kan worden om te liedjes te herkennen. 

Miley Cyrus heeft miljard YouTubestreams op nummer behaald
Lees ook

Miley Cyrus heeft miljard YouTubestreams op nummer behaald

DJ en producer Tim Hox is positief over de nieuwe uitvinding. "Meestal onthoud ik een klein stukje van de songtekst en dat zoek ik dan samen met het genre op. Daar kom ik vaak ook al ver mee", vertelt hij aan Editie NL. "Maar soms heb ik pech en kom ik er niet uit." En dan is zo'n functie wel handig. 

Shazam-angst

Daarnaast kun je het lied ook nog opzoeken via de shazam-app, waarmee gebruikers de titel of de artiest van een nummer te weten komen door het opnemen van een geluidsfragment. Al kan deze handeling volgens DJ Hox ook wel erg ongemakkelijk zijn. "Bij een festival een nummer 'shazammen' is gewoon awkward. En als je het lied in een reclame of korte video hoort, is het geluidsfragment vaak niet lang genoeg voor Shazam." 

 

Dat we door deze functie makkelijker liedjes kunnen vinden is handig, maar volgens neurowetenschapper Chantal van Den Berg werkt het niet per se in je voordeel. "Hersenen zijn van nature lui", legt ze aan Editie NL uit. "Alles wat je minder werk geeft, zeg je 'yes' tegen. Maar daarnaast raakt ook je geduld op. Je doet er minder snel moeite voor."

Maar als je ergens moeite voor moet doen, krijgt het juist meer waarde, gaat van Den Berg verder. "Dat heet het endowment effect", vertelt ze. "Als je bijvoorbeeld bij de IKEA zelf de meubels in elkaar hebt gezet creëer je er meer waarde voor." Als je dus meer je best moet doen om een liedje te vinden, zal je het lied ook meer gaan waarderen. 

Vier van de vijf liedjes herkend

Editie NL-verslaggever Lonneke Haveman testte de neurie-functie uit. "Vier van de vijf liedjes werden herkend, behalve het liedje 'Heb je even voor mij' van Frans Bauer", laat Haveman weten. Klinkt veelbelovend dus. En tegelijkertijd zal het soms nog wel nodig zijn om een beetje moeite te doen om een liedje op te zoeken.

De neuriefunctie werkt nu alleen nog op Android telefoons via de YouTube Music-app. Als je via de zoekfunctie op de microfoon klikt vind je de speel-, zing- en neuriefunctie.

Vond je dit artikel leuk? Klik dan hier om meer van Editie NL te lezen. Volg ons ook op Instagram en Facebook

Lees meer over
Editie NL Link in bio