Schitteren

Nederlandse turnpakjes tijdens Spelen: vol met Swarovski-kristallen

·Aangepast:
Nederlandse turnpakjes tijdens Spelen: vol met Swarovski-kristallen
RTL

Het is al bekend dat de turnpakjes van het Amerikaanse olympische turnteam de duurste zijn van de Spelen. Ze zitten vol met glitters en kosten gemiddeld zo'n 2750 euro per outfit. Maar hoe zit dat eigenlijk met de pakjes van het Nederlands team?

Elke turnster van het Amerikaanse team heeft in totaal voor ruim 22.000 euro aan wedstrijdkleding mee naar Parijs. Dat komt door de vele Swarovski-kristallen op de pakjes. Maar niet alleen de Amerikaanse pakjes bevatten die kristallen. "Wij gebruiken net als de Amerikanen ook Swarovski-kristallen tijdens de Olympische Spelen", laat Eva Vencken van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) aan Editie NL weten. Zij was betrokken bij het ontwerp van de turnoutfits van TeamNL.

1000 euro per outfit

Deze kristallen worden echter alleen tijdens de Spelen gebruikt. "Ze schitteren goed in het licht. Bij andere wedstrijden werken we met glitters", legt Vencken uit. "De pakjes kosten gemiddeld zo'n 1000 euro per stuk."

Simone Biles en teamgenoten in turnpak van duizenden euro's
Lees ook

Simone Biles en teamgenoten in turnpak van duizenden euro's

Dat de turnpakjes zo schitteren, was niet altijd de gebruikelijke stijl. "Er is een hoop veranderd door de jaren heen in hoe ze eruitzien", legt Kim Verberne, eigenaar van turnkledingfabrikant KV Leotards, aan Editie NL uit. "Vroeger waren het meer klassieke designs. De pakken bestonden meestal uit één kleur, vaak wit, en er zaten geen steentjes of andere versieringen op."

Trends overgewaaid vanuit Amerika 

"Tegenwoordig kun je het zo gek niet verzinnen", gaat Verberne verder. Zo komen de trends vaak overwaaien uit de VS. "Dit is dan meestal een jaartje later in Europa te zien." Erg leuk, vindt Verberne, maar tegelijkertijd worden ze wel steeds ingewikkelder om te maken. "Wij hebben een eigen steentjesmachine, daarmee leggen we tot wel 600 steentjes per minuut. Maar vaak leggen we de steentjes ook met de hand."

Kim Verberne, eigenaar KV Leotards
Kim Verberne, eigenaar KV Leotards

De pakjes die gebruikt zijn tijdens de Spelen moeten wel aan verschillende regels voldoen, legt Vencken van de KNGU uit. "De voorkant van de hals mag niet lager dan halverwege het borstbeen zijn, je mag dus geen inkijk hebben. Ook de achterkant mag niet lager dan de schouderbladen zijn."

Daarnaast bestaan er ook unitards. "Dat is een pak dat de schouder tot de enkel bedekt. Dit is ontworpen omdat sommige turnsters het ongemakkelijk vonden als er foto's worden gemaakt terwijl zij bijvoorbeeld in een spagaat zitten."

Duitse turnster draagt een unitard
Duitse turnster draagt een unitard

En als laatste moet de vlag of de lettercode van het land op de outfits geplaatst worden. "Wij hebben de lettercode 'NED' erop staan."

Geen effect op de score

Dat de pakjes schitteren door de Swarovski-kristallen is mooi om naar te kijken. "Ze krijgen hierdoor meer uitstraling", gaat turnoutfitfabrikant Verberne verder. "Maar de pakjes hebben verder geen effect op de score." De turnsters moeten dus nog steeds hun stinkende best doen om mooie scores binnen te halen.

Vond je dit artikel leuk? Klik dan hier om meer van Editie NL te lezen. Volg ons ook op Instagram en Facebook

Lees meer over
Editie NL Link in bio