10 euro extra

Rolkoffertjes ook bij Transavia niet langer gratis als handbagage

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRolkoffertjes ook bij Transavia niet langer gratis als handbagage
RTL

Budgetluchtvaartmaatschappij Transavia gaat passagiers laten betalen voor grote handbagage. Vanaf 3 april moet er 10 euro worden betaald voor alle handbagage die niet onder de stoel past.

Daarmee moet een einde komen aan de situatie waarin zowat alle passagiers al hun bagage in een uitpuilende rolkoffer proppen om niet te hoeven betalen voor ruimbagage. Maar vaak is er in het vliegtuig vervolgens niet genoeg ruimte in de lockers boven de stoelen, waardoor alsnog bagage naar het ruim moeten worden verplaatst en de vlucht vertrekt met vertraging.

Extra geld nodig

Bovendien heeft Transavia de extra inkomsten ook gewoon nodig, meldt het bedrijf. Het zegt te kampen 'met almaar hogere kosten, nog los van onze vlootvernieuwing. Zo moeten we bijvoorbeeld steeds meer betalen voor uitstootrechten en lopen onderhoudskosten op'.

Bij budgetmaatschappijen zoals Transavia, Ryanair en easyJet is het niet ongewoon dat het kale vliegticket goedkoper is dan het tarief voor ruimbagage. Dat leidt ertoe dat reizigers bij deze maatschappijen vaak met alleen gratis handbagage willen reizen. Maar daarvoor gelden bij elke maatschappij weer net wat andere regels en tarieven. Dat leggen we uit in deze video:

De Europese Commissie wil de regels nu gaan stroomlijnen.

Ryanair maakte in 2018 al een einde aan de mogelijkheid om gratis rolkoffers mee aan boord te nemen. EasyJet volgde dat voorbeeld in 2021.

3 april

De regeling bij Transavia gaat in op 3 april. Alleen nog handbagage die onder de stoel past en niet zwaarder is dan 10 kilo, mag gratis mee het vliegtuig in. Andere handbagage kost minimaal 10 euro per enkele reis. Dat bedrag kan nog oplopen als blijkt dat nog steeds te veel rolkoffers mee worden genomen, zegt de maatschappij. 

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
TransaviaReizenVliegveld