48 minuten extra

De coronawerkdag: 'Langer achter pc en vaker vergaderen'

Door RTL Z··Aangepast:
© Getty imagesDe coronawerkdag: 'Langer achter pc en vaker vergaderen'
RTL

Sinds de uitbraak van het coronavirus zitten veel werknemers langer achter hun computer. We hebben meer digitale vergaderingen en versturen meer e-mails.

Dat zeggen onderzoekers van de Harvard Business School en universiteit van New York na onderzoek. Ze concluderen dat een werkdag, na het uitbreken van de coronapandemie en het invoeren van lockdownmaatregelen, ruim 48 minuten langer duurt. 

Het aantal vergaderingen is bovendien met zo’n 13 procent toegenomen en we sturen 1,4 emails meer per dag. De onderzoekers merken wel op dat de gemiddelde duur van een vergadering korter is en we per saldo daarom minder tijd kwijt zijn aan meetings.

LA tot Brussel

Van Los Angeles tot Tel Aviv en Brussel. Er werden zestien gebieden onderzocht die afgelopen maart te maken kregen met een lockdown door corona. 

Er werd gekeken naar de periode van acht weken voor de lockdown en de periode van acht weken erna, toen veel mensen gedwongen moesten thuiswerken. 

Thuiswerken kost je zo'n 2 euro per dag – en wie moet dat betalen?
Lees ook

Thuiswerken kost je zo'n 2 euro per dag – en wie moet dat betalen?

Nederland doet niet mee

Uiteindelijk werd werkgerelateerde data, bijvoorbeeld e-mails en vergaderingen, van meer dan 3 miljoen werknemers vergeleken. Het onderzoek werd vorige maand gepubliceerd door het Amerikaanse National Bureau of Economic Research (NBER). Nederland is overigens niet onderzocht.

In een aantal steden, zoals Los Angeles en Chicago, is de gemiddelde werkdag inmiddels weer terug op zijn oude niveau. Maar in veel andere Amerikaanse steden en in Europa waren er zeker tot en met mei nog langere werkdagen meetbaar.

Meer onderzoek

"Mensen hebben hun werkpatronen aangepast", zegt Jeff Polzer van de Harvard Business School in een reactie tegen Bloomberg. Hij denkt wel dat er meer onderzoek nodig is om te zien of het blijvend is.

Een kenmerk van die aanpassing zou ook zijn dat mensen op andere tijden inloggen dan anders, bijvoorbeeld in de avond. Zo kunnen werk en gezin beter gecombineerd worden. 

Effect: thuiswerken blijft

Wereldwijd bekijken bedrijven de effecten van thuiswerken, wat het doet met de productiviteit, teamgeest, kosten. De uitkomsten bepalen volgens het persbureau mede hoe er in de toekomst tegen werk wordt aangekeken.

Ook in Nederland wordt de discussie gevoerd. Een steeds groter deel van de Nederlanders denkt ook na de coronacrisis te blijven thuiswerken.

Lees meer over
ThuiswerkenCovid-19Coronavirus