Binnenland

Waarom de panda een evolutionaire loser is

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWaarom de panda een evolutionaire loser is
RTL

De panda heeft geen zin in seks en wil zich niet voortplanten, eet kilo’s kwetsbaar bamboe, heeft mogelijk last van depressies en is agressief. Waarom betalen wij mensen een godsvermogen om ze in leven te houden?

Woensdag staan reuzenpanda’s Wu Wen (‘mooie, krachtige wolk’) en Xing Ya (‘elegante ster’) voor de deur van Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Hun nieuwe thuis, een pandaverblijf van 9.000 vierkante meter, is speciaal voor hen gebouwd. Kosten: 7 miljoen euro.

ZIE OOK: Kim (20) en Sergio (42) gaan reuzenpanda's ophalen in China: 'Unieke ervaring'

Dan ben je nog niet klaar. Alle reuzenpanda’s zijn staatseigendom van de Chinese overheid en je kunt ze alleen huren. De dierentuin betaalt een miljoen euro pandahuur per jaar. Bedrijven en organisaties geven miljoenen uit om de 1864 reuzenpanda’s die in het wild leven te redden. Waarom laten we ze eigenlijk niet vredig uitsterven?

Geen zin in seks

De panda heeft helemaal geen zin zichzelf voort te planten. Een reuzenpandavrouw is maar drie dagen per jaar vruchtbaar. Ze leeft alleen in haar bamboebos, wat het niet makkelijk maakt een aantrekkelijk mannetje te vinden. Daarnaast is de pandavrouw kieskeurig; ze paart niet met elke man en wijst een mogelijke partner net zo lief af.

Dan de mannen. Mocht er een match zijn, speelt hun zwakke libido op. Vaak hebben mannelijke pandaberen helemaal geen zin in seks. Ook hebben ze een opvallend klein geslachtsorgaan. Zelfs voor panda’s in gevangenschap moet er heel wat pandaporno aan te pas komen voor een stomende vrijpartij. 

Evolutionaire loser

Het dieet van een reuzenpanda bestaat uit bamboe, bamboe en bamboe. Tussen 12 en 38 kilo per dag. Maar slechts 20 procent van de keiharde bamboestengels wordt omgezet in voedingsstoffen, de rest poept hij uit. Waarom? Het spijsverteringsgestel van de pandaberen houdt helemaal niet van bamboe, maar is ingesteld op vlees.

Bioloog Jelle Reumer geeft toe dat de panda een evolutionaire loser is. "Als een diersoort zich zo specialiseert dat hij maar één soort voedsel eet en zich zo moeizaam voortplant, zit het evolutionair gezien op een dood spoor."

Uitsterven is natuurlijk proces

Is het erg als reuzenpanda’s uitsterven? Reumer: "In principe niet. Sommige dieren zijn keystone species, die vervullen een sleutelfunctie binnen een ecosysteem. Zoals de olifant. Valt zo’n dier weg, dan stort het hele ecosysteem in."

Als de panda verdwijnt, zullen er geen grote dingen veranderen in de voedselketen. Af en toe sterft een dier uit, dat is een natuurlijk proces. We kunnen ook prima leven zonder mammoet en sabeltandtijger.

Video: Reuzenpanda's aangekomen in Nederland

 

Nieuwe soorten

"De natuur compenseert uitsterven door nieuwe soortvorming", legt Reumer uit. Het kan honderden, soms miljoenen jaren duren voor een nieuwe soort zich ontwikkelt. Hier zit het probleem. Reumer: "Door de mens sterven diersoorten een stuk sneller uit dan dat ze worden aangevuld."

De mens verstoort ecosystemen en versnippert woonomgevingen van dieren waardoor ze in de problemen komen. Zoals de panda, die in een steeds minder groot bamboebos leeft. 

Knuffeldier

Verandert de wereld als de panda uitsterft? Dat niet. Maar de panda heeft met zijn zwart omrande droevige ogen een hoog knuffelgehalte en is een metafoor geworden voor de ellende die wij als mensheid aanrichten. 

De panda is het knuffelicoon van het Wereld Natuur Fonds. Waarom moet volgens WNF de reuzenpanda worden gered?

  • De panda is een fantastisch symbool van een prachtig beest dat ook uitstraling heeft van kwetsbaarheid, dat spreekt tot de verbeelding 
  • De oprichters van WNF dachten met de panda een herkenbaar logo te hebben. Het is zwart/wit, dus goedkoop om te reproduceren
  • Het is heel bijzonder dat zo’n groot zoogdier zich weet te handhaven op een menu van bamboe
  • De panda's zijn de architecten van het bamboebos. Ze lopen, eten, slapen in die bossen waardoor ze voor veel dynamiek zorgen die weer andere diersoorten aantrekt. 
  • Als de panda verdwijnt, raken andere dieren in de war, er ontstaat een heel andere biodiversiteit
  • Bamboe groeit snel en er zijn veel verschillende soorten. Maar na tien tot vijftien jaar bloeit de bamboe, daarna vergaat het gras en is een heel bos dood. Gebeurt dat, dan moet de panda op zoek naar een ander bos. Maar de bamboebossen die er nog zijn, raken versnipperd door wegenaanleg en dorpen. Het is belangrijk hier aandacht aan te geven
  • De miljoen euro huur om de panda’s Nederland te hebben, gaat naar de Chinese staatsorganisatie. Die steekt het geld in de natuurbescherming van wilde panda’s en voor het fokken van de panda’s
Lees meer over
WNFOuwehands Dierenpark RhenenPandaGeldEvolutie