Binnenland

Steeds meer alleenstaande vaders: 'Ik ben geen held, ik zorg gewoon voor mijn dochter'

Door RTL Nieuws / Esther Maas··Aangepast:
© Lauren VisserSteeds meer alleenstaande vaders: 'Ik ben geen held, ik zorg gewoon voor mijn dochter'
RTL

In Nederland voeden ruim 100.000 vaders hun kind alleen op. Zo ook Lauren (28) uit Franeker, vader van Djoy (9). "Met poppen spelen? Daar heb ik niet zoveel mee. Maar ik doe gewoon gezellig mee hoor".

Er zijn in Nederland steeds meer alleenstaande ouders, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Vaak denk je dan meteen aan een moeder die een kind in haar eentje opvoedt, maar er zijn ook steeds meer vaders die dit doen. Lauren Visser zorgt al vijf jaar in zijn eentje voor zijn negenjarige dochter Djoy.

Drugsverslaafd

Djoy werd in 2007 geboren en in haar eerste levensjaren door haar beide ouders opgevoed. Maar na een paar jaar raakte haar moeder drugsverslaafd en kon ze niet meer voor haar kind zorgen. "Het ging niet langer", vertelt Lauren aan RTL Nieuws. "Via jeugdzorg is de zorg en verantwoordelijkheid voor Djoy uiteindelijk aan mij toegewezen, daar heb ik zelf voor gekozen."

Hij en Djoy hebben geen contact meer met de moeder. Het in zijn eentje opvoeden van zijn dochter verloopt volgens Visser 'best wel soepel'. "Het ging eigenlijk vanzelfsprekend, ik ben gewoon voor haar gaan zorgen. Als je in deze situatie terechtkomt en je kind alleen moet opvoeden, dan doe je dat gewoon", vertelt hij.

Schulden

Toch had hij als alleenstaande vader geen makkelijke start. "Ik had geen baan, geen diploma en ook nog schulden uit een vorige relatie", vertelt hij. "Ik had eigenlijk alleen een zak met kleren, en mijn dochter."

Visser verhuist naar Franeker als Djoy vier jaar oud is en zit een tijdje in de bijstand. "Ik moest gaan werken of studeren, en uiteindelijk is het een combinatie van beide geworden. Ik ben begonnen met een studie Communicatie en heb daarnaast mijn eigen communicatiebedrijf opgezet, waarbij ik bedrijven help met hun website, huisstijl en visitekaartjes."

Goede planning

En nu, vijf jaar later, heeft Visser zijn leven aardig op de rit. "Ik ben sinds vorig jaar schuldenvrij, zal dit jaar afstuderen en mijn bedrijf loopt ook hartstikke goed", vertelt hij.

Thumbnail

Maar hoe combineert hij een eigen bedrijf en een studie met de zorg voor zijn dochter? "Ik ben vijf dagen per week onderweg voor mijn werk of studie, dus het vergt wel een goede planning", vertelt Visser. "Ik breng Djoy 's ochtends zelf naar school, maar 's middags wordt ze opgevangen door haar oma of een gastouder. Rond half zes haal ik haar weer op en eten we samen. Rond zeven uur breng ik haar naar bed en om 20.00 uur gaat ze slapen. En dan ga ik weer studeren of aan het werk."

Heldenstatus

En dan zijn er natuurlijk ook nog huishoudelijke taken die op hem wachten. "Ik zal je eerlijk vertellen dat ik geen plezier beleef aan stofzuigen of de was doen. Maar ik kan me ook niet voorstellen dat vrouwen er intens van genieten", vertelt hij. Het huishouden schiet er een enkele keer wel eens bij in, maar hoort er volgens Visser 'gewoon bij'. "Veel mensen denken dat het hier een bende is omdat ik een alleenstaande vader ben, maar dat is absoluut niet het geval."

En zo krijgt hij wel vaker opvallende reacties omdat hij als man zijn kind alleen opvoedt. "Soms word ik de hemel ingeprezen en doen mensen alsof ik een soort heldenstatus heb. Heel ongemakkelijk en overdreven. Het is mijn dochter dus daar zorg ik gewoon voor."

Tekst gaat onder door onder het grijze kader.

Alleenstaande vaders:

  • In totaal waren er in 2016 ruim 550.000 ouders die hun kind alleen opvoedden. Daarvan ging het in ruim 100.000 gevallen om alleenstaande vaders.
  • Het aantal vaders dat hun kinderen alleen opvoedt, is in de afgelopen 16 jaar bijna verdubbeld: in 2000 waren het er nog maar 58.148, in 2010 ging het om ruim 80.000 alleenstaande vaders, en in 2016 telden we dus 103.469 mannen.
  • Ook het totaal aantal eenoudergezinnen stijgt. In 2000 waren het er nog 384.318, inmiddels zijn er 557.426.
  • Ondanks dat ook het totaal aantal eenoudergezinnen stijgt, wordt het aandeel van vaders dat de kinderen alleen opvoedt groter. In 2000 ging het om 15 procent, in 2016 is dat gestegen naar 19 procent van het totale aantal eenoudergezinnen.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Ook bij de overheid merkt hij dat er vaak vanuit gegaan wordt dat de kinderen bij de moeder blijven als de ouders uit elkaar gaan. "Bij het aanvragen van de kinderbijslag moest ik heel veel praten en uitleggen, terwijl ik de voogdij had en Djoy al een paar maanden bij mij woonde. Uiteindelijk moest ik zelfs toestemming krijgen van haar moeder, terwijl die onder toezicht stond van Jeugdzorg", vertelt hij.

Moederdag

Het feit dat Djoy opgroeit zonder moeder zorgt volgens Visser soms voor lastige momenten. "Dan gaan we samen bloemen kopen en vraagt de bloemist of ze voor haar moeder zijn", vertelt hij. "Of met moederdag. Dan staat zo'n knutselwerkje bij ons op de vensterbank omdat ze het niet aan haar moeder kan geven."

Als vriendjes van Djoy haar vragen waar haar moeder is, gaat ze daar volgens Visser goed mee om. "Ze legt gewoon uit hoe het zit", vertelt hij. "Maar ik ben wel bang dat ze haar moeder zal gaan missen, misschien krijgt ze daar later nog wel een keer last van. Ik hoop gewoon dat ik haar emotioneel zo stabiel kan opvoeden zodat ze er later goed mee om zal kunnen gaan."

En met de meeste situaties weet Visser wel raad. "We spelen vaak samen met de lego, dat gaat super. Alleen wil Djoy dan, als we het huis hebben afgebouwd, er ook met poppen in spelen. Dat is niet echt mijn ding, maar ach, ik doe gewoon gezellig mee", vertelt hij.

Maatjes

Ook zorgt hij ervoor dat zijn dochter netjes de deur uitgaat. "Haar kleren leg ik altijd klaar, dat doe ik op gevoel. Ze heeft lang haar, dat doe ik meestal in een staart of een vlecht. Alleen invlechten, daar begin ik niet aan."

Volgens Visser heeft hij een bijzondere band met zijn dochter omdat hij haar alleen opvoedt. "Het is natuurlijk lastig vergelijken, maar onze band is wel heel sterk. We zijn heel veel samen, we zijn echt elkaars maatjes geworden", vertelt hij. Soms is dat ook wel eens lastig vindt hij. "Het is ook wel goed om een bepaalde afstand te bewaren. Omdat je echt altijd samen bent merk je dat de verhouding toch wat vriendschappelijker is dan normaal. Of dat goed is weet ik niet, maar leuk is het wel."

Percentage alleenstaande vaders stijgt (Bron: CBS)

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
Bureau JeugdzorgKindRelatieOuderschapGezinNederland