Binnenland

We trouwen nog altijd traditioneel, bruiloft kost gemiddeld 14.303 euro

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWe trouwen nog altijd traditioneel, bruiloft kost gemiddeld 14.303 euro
RTL

Wie denkt dat bruidsparen zo origineel mogelijk in het huwelijksbootje stappen: vanaf het aanzoek tot het ja-woord verloopt de gemiddelde Nederlandse bruiloft nog aardig traditioneel, blijkt uit een peiling van RTL Nieuws. Wel is de receptie op zijn retour. En trouwen in het gemeentehuis is ook niet populair.

Als we eenmaal in het echt verbonden worden, is dat meestal in gemeenschap van goederen. Prima plan om dat eens te veranderen, zegt een ruime meerderheid van de aanstaande bruidsparen in de peiling. Van de 345 ondervraagden zegt 64 procent dat het een goed idee is om niet meer standaard in gemeenschap van goederen te trouwen.

De Eerste Kamer gaat binnenkort mogelijk akkoord met het wetsvoorstel waarin dat wordt geregeld. Notarissen zetten eerder hun vraagtekens bij de wet, die 'administratieve rompslomp' met zich zou meebrengen voor toekomstige echtparen. Maar die vinden dat dus geen probleem. Tegelijkertijd trouwt twee derde van de mensen die nu in het huwelijksbootje stappen toch gewoon in gemeenschap van goederen. 

ZIE OOK: Wachten tot je vriend op z'n knieën gaat? Vera deed het 'lekker zelf'

Uit de (online) peiling in samenwerking met trouwplannen.nl blijkt verder dat de meeste stellen elkaar hebben leren kennen 'via vrienden': 24 procent geeft aan elkaar op die manier tegen het lijf te zijn gelopen. 'Tijdens het uitgaan', zegt 19 procent. En ruim 10 procent heeft online met elkaar kennis gemaakt.

Een kwart van de aanstaande partners kende elkaar al minstens tien jaar vóór hun (voorgenomen) huwelijk. Maar de knoop wordt ook weleens razendsnel doorgehakt: 4 procent van de bruidsparen gaf aan elkaar korter dan een jaar te kennen.

ZIE OOK: Tinder alleen voor seks? Daphne vindt de ware na één date

Het huwelijksaanzoek verloopt vaak nog op de klassieke manier: in 92 procent van de gevallen was het de man die de vrouw ten huwelijk vroeg. In maar 2 procent van de gevallen was het andersom. En de rest besloot te gaan trouwen zonder dat er een aanzoek aan te pas kwam.

Uit liefde én om het gemak

  • De meeste bruidsparen trouwen uit liefde en om de romantiek: ze hechten waarde aan de traditie. Maar ze vinden het ook belangrijk om als gezin 'dezelfde achternaam te delen' en denken dat een huwelijk 'makkelijker is voor de (eventuele) kinderen'. 5 procent geeft aan te trouwen 'omdat de familie dat verwacht'.
  • 23 procent van de ondervraagden trouwt ook voor de kerk (of een andere religieuze instelling).
  • Van de deelnemers trouwt 66 procent in gemeenschap van goederen: de juridische vorm die een huwelijksverbintenis in Nederland krijgt als je niet aangeeft dat je daarvan wilt afwijken. (Uit ander onderzoek blijkt dat percentage rond de 75 procent te liggen.) 87 procent van de ondervraagden (dat zijn bijna allemaal vrouwen) neemt de achternaam van de partner aan tijdens het huwelijk.
  • De meeste mensen kijken tijdens de bruiloft vooral uit naar het moment waarop ze hun partner voor het eerst in trouwkleding zien. Daarna komt het feest, gevolgd door de ceremonie en het jawoord.
  • De meeste stellen kiezen voor een bruiloft met huwelijksceremonie, diner en feest. De receptie is op haar retour: die wordt nog door 60 procent gegeven. 
  • Steeds meer mensen kiezen voor trouwen op een andere locatie dan het gemeentehuis. Nog maar 22 procent trouwt in het gemeentehuis. 
  • 43 procent van de paren vraagt gasten tijdens de bruiloft geen foto's te delen via social media van het bruidspaar: als ze er al een moment voor kiezen, willen de bruidsparen dat graag zelf bepalen. 3 procent vraagt uitdrukkelijk helemaal niets te delen, en 7 procent vraagt hun gasten geen foto's te maken tijdens de bruiloft.
  • De trouwlocatie kost gemiddeld 1831 euro. Aan een trouwjurk wordt gemiddeld 1381 euro uitgegeven; het trouwpak van de bruidegom kost 736 euro. De ringen: 994 euro. De fotograaf kost gemiddeld 1145 euro. De gemiddelde bruidstaart komt op 217 euro. Het meest wordt uitgegeven aan eten en drinken: 3190 euro. Het gemiddelde budget van een bruiloft: 14.303 euro.

De vragenlijst van RTL Nieuws is onder meer verspreid via de website Trouwplannen.nl en een aantal Facebook-groepen over het thema trouwen. Van de 345 mensen die alle vragen beantwoordden, was 95 procent vrouw. 

Lees meer over
RelatieHuwelijkGezin