Binnenland

Zinvol of zinloos? Nederlandse militairen in Afghanistan 'waren nog niet klaar'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen fotoZinvol of zinloos? Nederlandse militairen in Afghanistan 'waren nog niet klaar'
RTL

De één noemt de missie zinvol, de ander vindt het zinloos. Veteranen Matthijs Geutjes en Oscar van der Ven kijken anders terug op de Nederlandse militaire missie in Afghanistan. Over één punt zijn ze het eens: de missie is te vroeg afgekapt.

Miniatuurvoorbeeld

Van der Ven zat in 2007 een halfjaar in Afghanistan. Hij was chauffeur en boordschutter. Ook hielp hij met het opbouwen van waterputten, scholen en moskeeën. De veteraan heeft de indruk dat zijn werk toen werd gewaardeerd. Hij zag de vooruitgang: er gingen weer meisjes naar school. Er was een sprankje hoop voor de Afghanen. 

Hoe anders is dat nu: de oorlog in het land wil maar niet eindigen. Het grijpt de veteraan enorm aan en hij kan er moeilijk over praten. "Dat de Taliban het overneemt, dat vind ik heel erg. Ons werk was nog niet klaar."

Nu is gebeurd waar Van der Ven al bang voor was: "Groeperingen hebben het er overgenomen. Ik weet dat bepaalde scholen zijn verwoest, juist omdat de meisjes niet naar school mogen. Dat zie je dat er een heel grote achteruitgang is. Dat is zo zonde."

Oorlog in Afghanistan 

  • De oorlog heeft ruim 3500 westerse militairen, onder wie 25 Nederlanders, het leven gekost. 
  • Aan Afghaanse kant heeft de oorlog zeker 111.000 levens gekost. Militairen en burgers. En volgens sommigen veel meer.
  • De oorlog heeft de Amerikanen en de bondgenoten al ruim 800 miljard dollar gekost.
  • De NAVO versterkt de trainingsmissie nu met zo’n 3000 manschappen. 
  • Nederland levert zo’n honderd militairen aan de missie Resolute Support. Dat aantal wordt niet verhoogd. Wel wordt op verzoek een team van ongeveer zes chirurgen naar het Noord-Afghaanse Mazar-e-Sharif uitgezonden.

Van der Ven heeft nu het gevoel dat de missie voor niets is geweest. "De 25 kameraden die daar zijn achtergebleven, die zijn op dit ogenblik naar mijn mening voor niets gestorven."  

Spijt dat hij op missie is gegaan, heeft hij niet. "Het is een mooie periode geweest. Het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben, hoe ik nu in het leven sta." 

Geutjes: 'Het was niet altijd makkelijk, maar het was een prachtige tijd'

Miniatuurvoorbeeld

Matthijs Geutjes twijfelt niet: als hij de keuze opnieuw zou moeten maken, zou hij zeker weer naar Afghanistan gaan. Geutjes (41) is twee keer op missie geweest in het land. Hij maakte er nare dingen mee. Zo reed een auto achter hem een keer op een bernbom. Eén collega raakte daarbij zwaargewond. Zeven keer was hij aanwezig bij een ceremonie voor een omgekomen collega.

Ondanks die zware tijden draagt hij defensie een warm hart toe: "Het was niet altijd makkelijk, maar het was een prachtige tijd. Ik heb er ook geen grote problemen aan overgehouden. Ik heb wel mijn 'dingetjes'. Als ik in de auto zit, zie ik altijd alles wat langs de weg ligt. Aan mijn tijd in Bosnië heb ik overgehouden dat als ik over gras loop, altijd een fractie van een seconde denk: is het veilig, kan ik over gras lopen? Ja het kan."

'De mensen voelden zich prettiger'

De veteraan vindt dat de missie in Afghanistan zinvol was. Omdat hij twee keer in het land was, kon hij de vooruitgang zien. "Bij mijn eerste missie in 2007 waren er bijna dagelijks vuurgevechten. Toen ik er in 2009 was dat veel minder. Er kwamen weer scholen voor meisjes. De handel bloeide weer wat op. De mensen voelden zich prettiger."

Toch begrijpt hij wel dat er veteranen zijn die er anders over denken. "We zijn na vier jaar vertrokken, toen is het daar weer enorm geëscaleerd. Dus zo gezien kun je je afvragen of het zinvol was om erheen te gaan. Maar ik denk wel dat wij onze taak daar prima hebben gedaan. Dat we het niet hebben kunnen uitbouwen, is wel ontzettend jammer. We hadden langer moeten blijven." 

4 feiten over de oorlog in Afghanistan

Meer op rtlnieuws.nl: 

Lees meer over
Ministerie van DefensieOorlog in AfghanistanDefensie