Gezondheid

Tekort aan eiceldonoren: 'Ik snap de drempel wel, maar ik doe het met liefde'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTLTekort aan eiceldonoren: 'Ik snap de drempel wel, maar ik doe het met liefde'
RTL

Er zijn te weinig eiceldonoren in Nederland. Eicelbanken kunnen de vraag van stellen met een kinderwens niet aan en moeten de wachtlijst soms sluiten. Esther van Gils (37) is eiceldonor. "Als ik kan helpen om die wens en levensvervulling voor elkaar te krijgen, doe ik dat."

Sinds de afgelopen vijf jaar zijn er rond de twintig baby's geboren aan de hand van een anoniem gedoneerde eicel uit een van de drie Nederlandse eicelbanken. Het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp, het UMC Utrecht en het AMC in Amsterdam laten nauwelijks meer mensen met een kinderwens op hun wachtlijst toe omdat ze de vraag niet aankunnen. 

"Wij willen geen lange wachtlijst laten ontstaan, omdat wij het niet juist vinden om deze vrouwen in onzekerheid te laten", zegt adjunct-directeur van het centrum Jacqueline Pieters tegen RTL Nieuws.

'Pijnlijk, maar ik doe het met liefde'

Esther van Gils doneerde op haar 32e twee keer eicellen in een privékliniek. Zelf werd ze zwanger van dochter Ella nadat ze als alleenstaande ouder in een spermadonatietraject stapte. "Ik zie in mijn omgeving mensen die veel moeite doen om kinderen te krijgen. Als ik dan kan helpen om hopelijk toch die wens en levensvervulling voor elkaar te krijgen, doe ik dat met liefde." 

Nadat Esther was goedgekeurd als eiceldonor, was ze twee weken bezig met het proces. De hormonen, injectiespuiten en de punctie. Laatstgenoemde was volgens Esther pijnlijk, maar alles bij elkaar vindt ze het wel de moeite waard. "Ik snap de drempel wel, maar aan de andere kant: wat is twee weken als je iemand op die manier kunt helpen?"

Campagne

Wat moet er nu gebeuren om dit tekort aan donoren op te lossen? Als het aan UMC Utrecht ligt wordt er zo snel mogelijk geld vrijgemaakt voor een landelijke campagne. Woordvoerder Erik Trinthamer: "Dit moet de bekendheid van de Nederlandse centra en de informatie over het doneren van eicellen vergroten. Want het is ook niet niks, je geeft wel iets van jezelf weg."

Hoe werkt een eiceldonatie?

Een mogelijke verklaring voor het tekort zou kunnen zijn dat het doneren van een eicel vrij ingrijpend is. Geschikte donoren moeten medicijnen slikken om de eigen menstruatiecyclus te onderdrukken. Dan worden er hormooninjecties ingespoten zodat de donor extra eicellen aanmaakt. Daarna worden de eicellen met een punctie uit het lichaam gehaald.

De donoreicellen worden dan direct bevrucht met het sperma van de vader. Vervolgens wordt de bevruchte cel in de baarmoeder van de moeder geplaatst. Vrouwen die een eicel doneren mogen niet ouder dan veertig zijn en moeten er rekening mee houden dat ze na een donatie verminderd vruchtbaar kunnen worden. Voor iedere donatie krijgen ze een vergoeding van 900 euro.

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
EiceldonatieNederland