Binnenland

Kinderen gaan niet beter leren door medicijnen tegen ADHD

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Kinderen gaan niet beter leren door medicijnen tegen ADHD
RTL

Medicijnen voor kinderen met ADHD hebben een positieve invloed op hun gedrag, maar hun schoolprestaties knappen er bijna niet van op. Daar hoeven de medicijnen dus niet voor te worden voorgeschreven.

Ouders en leerkrachten denken vaak wél dat de schoolprestaties van kinderen verbeteren als ze medicijnen tegen ADHD gaan slikken. De behandelaars van de kinderen – artsen en psychiaters – zouden die verwachtingen wat moeten afzwakken, zeggen neuropsychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Effecten te klein

Ze deden onderzoek naar het effect van medicijnen op kinderen met ADHD. Die hebben vaak een achterstand in lezen en rekenen. Maar de effecten van de medicijnen zijn te klein om ervoor te zorgen dat ze op het niveau van hun leeftijdsgenoten gaan presteren, zegt één van de onderzoekers.

Zo'n 70 procent van de kinderen heeft door de medicijnen wél minder last van aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Storend gedrag in de klas is, samen met teruglopende schoolprestaties, een belangrijke reden voor ouders en leraren om de diagnose ADHD te laten stellen. Op die manier kunnen ouders in aanmerking komen voor een behandeling bij een zorginstelling voor hun hyperactieve kind.

Kinderen die aan ADHD lijden, krijgen in Nederland meestal het medicijn methylfenidaat voorgeschreven.

 

 

Lees meer over
Vrije Universiteit AmsterdamGezondheidADHDOnderwijsKindGeneesmiddelenGeestelijke gezondheidszorgGezinRitalin