Binnenland

Geen bruiloft, wél een wij-gaan-niet-trouwenfeest: 'Trouwen is iets voor anderen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Niels den OtterGeen bruiloft, wél een wij-gaan-niet-trouwenfeest: 'Trouwen is iets voor anderen'
RTL

Steeds minder Nederlanders trouwen, maar de liefde vieren, dat doen we wél graag. Zo gaven Sanne en Ischa en Tom en Maya een groots 'wij-gaan-niet-trouwenfeest'. "Het was een bruiloft met alles erop en eraan, maar dan zonder te trouwen."

"We wisten altijd al dat we niet wilden trouwen", vertelt Sanne Hoving. "We vinden het leuk als anderen een bruiloft geven, maar zelf hebben we er niets mee. Trouwen is iets voor anderen – ik heb ook nooit gedroomd over zo'n dag in een witte jurk."

Toen Sanne en Ischa allebei 30 werden, wilden ze dat afgelopen februari groots aanpakken. "We dachten: als we zeggen dat we onze verjaardagen vieren, denken mensen misschien: wéér een verjaardag, ik kan niet. Dus eigenlijk hebben we het fenomeen 'niet-trouwen' ook een beetje misbruikt om te zorgen dat het een groot feest werd. Op de uitnodiging hebben we gezet: wij gaan niet trouwen, dus als je een groot feest van ons wilt bijwonen, is dit je kans."

Miniatuurvoorbeeld
Ischa en Sanne op hun 'niet-trouwenfeest'.

10 jaar bij elkaar

Het stel, dat al 10 jaar bij elkaar is, huurde de kantine af van de tennisclub, waar ze beiden tennissen. "We wilden een ruimte waar we zelf de muziek konden bepalen. We hebben allerlei vrienden gevraagd of ze een uurtje wilden draaien. Mijn ouders hadden als verrassing een optreden van zanger Ed Struijlaart geregeld en mijn vader en zusje hebben gespeecht."

Tom Roes (38) en zijn vriendin Maya (31) pakten het twee jaar geleden nog grootser aan. Met zo'n 85 vrienden reisden ze af naar Toscane. Alle ingrediënten van een huwelijk waren aanwezig: er was een ceremonie rondom het zwembad, er waren speeches, er was een zesgangendiner, Tom droeg een pak, Maya een jurk en de gasten waren 'Italian chic' gekleed.

Miniatuurvoorbeeld



De tent waarin het feest van Tom en Maya was. (Foto: Melissa van Middelaar)

Het enige wat afweek van een huwelijk, was het trouwen zelf. In plaats van het 'ja-woord', noemden Tom en Maya de ergernissen die zij over elkaar hadden op. "We zeiden bijvoorbeeld tegen elkaar: beloof je het beleg na het ontbijt niet op het aanrecht te laten staan? Of beloof je minder lang chagrijnig te zijn? Waarop de ander dan zei: ik zal het proberen."

Trouw beloven

Bewust beantwoorden Maya en Tom deze vragen met 'ik zal het proberen' in plaats van het te beloven. "Als je gaat trouwen, beloof je elkaar trouw, maar veel mensen scheiden daarna toch", zegt Tom. "Dat betekent dus dat je hebt gelogen. Ik ken veel ongelukkige huwelijken en soms lijkt het juist een garantie dat je relatie daarna bergafwaarts gaat. Alsof je, zodra je getrouwd bent, niet meer je best hoeft te doen voor elkaar."

"Ik heb niets tegen het huwelijk", benadrukt Tom. "Ik vind bruiloften zelfs echt te gek, maar ik snap het nut van trouwen niet helemaal. Ik vraag vaak aan mensen: waarom ben je getrouwd? Vaak is het antwoord dan: voor het feest. Dat vind ik geen goede reden, want dat kan toch ook zonder het ja-woord?"

Daar is Sanne het helemaal mee eens. "Dat we niet gingen trouwen, maar toch een groot feest gaven, was voor onze omgeving een groter ding dan voor onszelf", vertelt ze. "Veel collega's die aanwezig waren zeiden: wedden dat-ie straks toch voor je op zijn knieën gaat. Ehm, nou nee. We gaan écht niet trouwen."

We trouwen steeds minder

  • Twintigers en dertigers kiezen steeds vaker voor ongehuwd samenwonen of geregistreerd partnerschap.
  • Vooral mensen van rond de 30 trouwen minder. In de groep 25- tot 30-jarige vrouwen sloten vorig jaar 37 op de 1000 vrouwen een huwelijk. Twintig jaar eerder, in 1997, lag dat aantal nog op 83.
  • Vrouwen zijn gemiddeld 31,5 jaar als ze voor het eerst trouwen. Dat lag in 1997 nog op 28 jaar.
  • Bij mannen steeg in die periode de gemiddelde leeftijd van 30 naar 34 jaar. 
  • Dat het aantal huwelijken sinds de eerste helft van de jaren 70 gestaag daalt, wordt voor een deel gecompenseerd door geregistreerd partnerschappen. Vorig jaar lieten bijna 18.000 paren zich registreren, 2000 meer dan een jaar eerder.

Bron: CBS

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
HuwelijkGezinBruiloftNederlandRotterdam