Binnenland

Waarom sommige mensen altijd hun sleutels of hun bankpas kwijt zijn

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockWaarom sommige mensen altijd hun sleutels of hun bankpas kwijt zijn
RTL

Opvallend verhaal gisteren: de Amsterdamse politie stuitte op een busje dat urenlang stilstond langs de snelweg omdat de eigenaar zijn sleutels was kwijtgeraakt nadat hij even was gestopt. Hoe komt het toch dat sommige mensen voortdurend van alles kwijt zijn, terwijl anderen daar veel minder last van hebben? Huishoudcoach Els Jacobs legt uit.

Of je bent er zelf eentje, of je kent er gegarandeerd een paar: mensen die om de haverklap vertwijfeld aan het zoeken zijn naar hun pinpas, sleutelbos, toegangspasje, ov-kaart, portemonnee of mobiele telefoon. Opvallend is dat dit lot altijd dezelfde mensen lijkt te treffen.

Perfectionisten en dromers

Miniatuurvoorbeeld

Mensen die de hele tijd van alles kwijt zijn, moeten wel vreselijke sloddervossen of chaoten zijn, denk je al snel. Maar niets is minder waar, zegt opruimdeskundige Els Jacobs. "Integendeel. In mijn ervaring gaat het voor 90 procent om perfectionisten en voor 10 procent om wat wij 'dromers' noemen."

Jacobs is niet alleen sociaal wetenschapper, maar ook de drijvende kracht achter De HuishoudCoach, die mensen helpt opruimen en organiseren en daarnaast trainingen verzorgt voor 'professional organizers'.

In chaos vervallen

Juist voor een perfectionist is het heel makkelijk om 'in chaos te vervallen', zegt Jacobs. "Want een perfectionist wil alles goed doen, bedenkt soms superingewikkelde systemen voor eenvoudige problemen." Dat is namelijk wat iedereen nodig heeft, zegt ze: een opruimsysteem. Een structuur die orde schept. Maar zo'n systeem kun je maar beter simpel houden.

De dromers zijn dus de tweede soort mensen die met dit probleem kampen. "Die zijn constant bezig met nieuwe projecten. Ze staan heel enthousiast in het leven, worden steeds geprikkeld om nieuwe dingen op te pikken. Zodra er iets nieuws voorbijkomt, draven ze erachteraan en vergeten ze waarmee ze bezig waren. Ze verliezen de rode draad snel uit het oog."

Uitvalsbasis

Het makkelijkste systeem is natuurlijk: de dingen die je steeds maar weer moet zoeken, bewaren op een vaste plek. "Waarom raak je je tandenborstel nooit kwijt", zegt Jacobs, "maar je huissleutel altijd wel?" Precies: omdat je tandenborstel altijd in die beker op de wastafel staat.

Kortom, zegt Jacobs: maak een 'uitvalsbasis'. Zo noemt ze de plek waar je je spulletjes moet parkeren zodra je thuiskomt. "Neem daarvoor bijvoorbeeld een vaste lade, desnoods met een bakje voor elke huisgenoot. En train jezelf erin dat je daar altijd je bankpas, je ov-kaart en je sleutels bewaart als je thuis bent."

Portemonnee op het aanrecht

Kies daarvoor een plek dicht in de buurt van waar je je spulletjes neerlegt als je er niet over nadenkt. "Gooi je je sleutels altijd op het dressoir? Maak die uitvalsbasis dan in dat dressoir. Leg je je portemonnee vaak automatisch op het aanrecht? Zet voor mijn part dan een ladenbakje op het aanrecht. Het is veel makkelijker om je huis aan te passen aan je gewoontes, dan andersom."

Stap twee is dan: probeer ook zo'n plek te creëren als je niet thuis bent, dus op je werk of onderweg. "Veel mensen hebben op hun werk een flexplek", zegt Jacobs. "Dat maakt het iets gecompliceerder, maar kies dan bijvoorbeeld een speciaal vakje in je werktas. En bewaar je spullen dan inderdaad ook in dat ene vakje. Gooi je sleutels niet zomaar los in de tas, want dan raak je ze vroeg of laat toch weer kwijt."

Niet in de stress schieten

En gebeurt dat een keertje, schiet dan niet gelijk in de stress. "De beste vraag die je jezelf kunt stellen, is toch echt: wanneer heb ik het voor het laatst nodig gehad? En dan is de eerste ingeving vaak de beste, want we blijken vaak onbewust toch wel te hebben opgeslagen waar we die spullen zolang even parkeren."

Heb je zo'n uitvalsbasis voor jezelf gemaakt en ben je die sleutelbos tóch weer kwijt? Kijk dan eerst dicht bij die vaste plek. "Meestal liggen ze toch echt ergens binnen een straal van 50 centimeter daarvandaan."

Knipperlichtjes in je hoofd

Huishoudcoach Els Jacobs wordt ingeschakeld door mensen die een puinhoop maken van alles wat met organiseren te maken heeft. "Thuis, op het werk, hun administratie, hun agenda: noem maar op." Er zijn mensen die 'georganiseerd zijn geboren', zegt Jacobs. "Zelf zit ik zo niet in elkaar, ik heb het door schade en schande moeten aanleren. Ik trap nog steeds in dezelfde valkuilen als vroeger. Maar nu heb ik het probleem vaak binnen tien minuten gefikst."

Notoire 'kwijtrakers' vormen niet de kern van haar cliëntenbestand, maar ze komt het probleem wel vaak tegen bij mensen die aan ADHD lijden. "Die raken snel het overzicht kwijt, vergeten vaak waar ze mee bezig zijn of wat ze wilden doen, maken dingen vaak niet af en springen makkelijk van het ene naar het andere. Vergeetachtigheid heeft daar ook mee te maken. Die wordt in de hand gewerkt door al die knipperlichtjes die maar voortdurend in je hoofd afgaan."

Lees meer over
GezondheidPsychologieStressGezin