Binnenland

Kamervragen over vervuiling beoogde kazerne Vlissingen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPKamervragen over vervuiling beoogde kazerne Vlissingen
RTL

De grond waar de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen op gebouwd moet worden, is ernstig vervuild met chemische stoffen. Het zou gaan om zware metalen, giftige stoffen en asbest.

Dat melden EenVandaag en Follow the Money op basis van eigen onderzoek. Volgens hen wist Defensie dit, maar maakte het departement het niet bekend aan de mariniers.

Het ministerie van Defensie en de provincie Zeeland zijn volgens EenVandaag en Follow the Money sinds 2011 op de hoogte van deze verontreinigingen maar verzuimde dit te melden aan het Korps mariniers, de vakbonden of leden van de Tweede Kamer.

Kamervragen

"Dit zaakje stinkt", twittert John Kerstens van de PvdA. Hij stelt net als de PVV Kamervragen over de zaak. Selima Belhaj (D66) wil dat staatssecretaris Barbara Visser 'zo snel mogelijk duidelijkheid' geeft. 'Dit klinkt niet goed'.

D66-kamerlid Salima Belhaj: “Wij hebben al eerder aangegeven van dat we geen voorstander zijn van de verhuizing, zolang niet alle feiten op tafel liggen. Dan gaat het over het vertrek van een aantal mariniers, de kosten van bouw en faciliteiten op de nieuwe kazerne. Nu komt daar de vervuilde grond bij. Het lijkt alsof dit onder de pet is gehouden. Dat is ongemakkelijk. Daarom moet er helderheid komen van de staatssecretaris.”

Afvaldumpingen

Uit de rapportages van het ministerie van Defensie en de provincie Zeeland, in bezit van EenVandaag en Follow the Money, komt een beeld naar voren van een gebied waar jaren lang een oogje toe is geknepen als het gaat om bodem en milieuwetgeving. 

Volgens de rapportages zouden grote chemiebedrijven jarenlang hun afval hebben gedumpt op het terrein waar nu de kazerne gebouwd moet worden. Ook zou er sprake geweest zijn van illegale dumpingen. Hierdoor zouden extreem giftige stoffen als broom, fluoride, cyanide, arseen, fenol, benzeen, kwik, lood en nikkel in de grond zitten. En ook zou er sprake zijn van asbest. 

Reactie Defensie

Een woordvoerder van Defensie laat weten dat 3 hectare grond wordt gesaneerd. Hij spreekt van een 'behoorlijke vervuiling' op dat deel van het terrein. De rest van het terrein, dat in totaal 70 hectare groot is, is volgens hem niet vervuild.​

Defensie bestrijdt dat de vervuiling is geheimgehouden. Verschillende instanties waren op de hoogte, zoals de provincie Zeeland, de gemeente Vlissingen en het Waterschap Scheldestromen. Defensie heeft met de provincie afspraken gemaakt over de sanering van de grond. De sanering begint in het najaar van 2018. Hoeveel geld de sanering kost, is commercieel vertrouwelijk, zegt het ministerie.

De marinierskazerne moet verhuizen van Doorn naar Vlissingen en daar zijn de mariniers op z’n zachtst gezegd niet blij mee. Het terrein vinden ze niet geschikt, hun familie verhuist liever niet mee naar Zeeland en de vergunningen zouden niet rond zijn.

'Vlissingen is fantastisch'

Dat is de boodschap van de burgemeester van Vlissingen aan de mariniers. Veel mariniers dreigen het korps te verlaten als de kazerne daadwerkelijk van Doorn naar Vlissingen verhuist. In mei van dit jaar hielden ze een pleidooi in de Tweede Kamer.

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
Korps MariniersMilieuvervuilingDoornVlissingen