Binnenland

Doodzieke pups verkocht, dode honden in de vriezer: genoeg voor celstraf?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Rob KnoeffDoodzieke pups verkocht, dode honden in de vriezer: genoeg voor celstraf?
RTL

Twee illegale puppyhandelaren uit Friesland krijgen vanmiddag te horen of zij de cel in moeten. Dan doet de rechtbank in Leeuwarden uitspraak tegen de twee.

Het Friese tweetal verkocht pups van verschillende rassen vanuit een loods in Holwerd. Daar leefden de honden onder verschrikkelijke omstandigheden. Veel van hen hadden ziektes en ze liepen in hun eigen uitwerpselen.

Bij een inval in die loods in december 2016 werden 9 pups en 16 volwassen honden aangetroffen. Ook werden bij die inval 23 dode honden gevonden in een vriezer.

Celstraffen

De verdachten zijn een 21-jarige man uit Drachten en een 26-jarige man uit Leeuwarden. Tegen hen zijn celstraffen geëist van 15 en 8 maanden, waarvan 5 en 3 maanden voorwaardelijk.

Volgens Piko Fieggen van de Dierenbescherming is het uitzonderlijk dat zo'n hoge straf wordt geëist tegen een puppyhandelaar. Het komt zelden voor dat handelaren een onvoorwaardelijke celstraf krijgen. "De straffen op dierenmishandeling zijn niet zo hoog", zegt Fieggen. "Vaak krijgen handelaren een boete, maar ze verdienen duizenden euro's per week. Zo'n boete ontmoedigt dus niet echt. Om handelaren echt aan te pakken, moet je ook andere overtredingen kunnen aantonen."

Parvo

Miniatuurvoorbeeld

De twee Friese handelaren worden niet alleen verdacht van illegale handel en dierenmishandeling, maar ook van oplichting en valsheid in geschrifte. Zij zouden inentingsboekjes van de pups vervalst hebben en ziektes hebben verzwegen.

Tien kopers van pups hebben aangifte gedaan en eisen duizenden euro's schadevergoeding. Meerdere pups gingen kort na de aankoop dood aan de hondenziekte parvo.

Het OM Noord-Nederland zegt dat een gevangenisstraf in dit geval op zijn plaats is, omdat de handelaren vanuit geldzucht een langdurige en geraffineerde oplichting pleegden, zonder oog te hebben voor de gezondheid van de dieren.

Veel te jong

Rob Knoeff is één van de mensen die een puppy kochten bij de handelaren in Holwerd. Zijn hond Quinta heeft het overleefd, maar had duizenden euro's aan zorg nodig. "De handelaar zei dat de pup 14 weken oud was, maar volgens de dierenarts was ze pas vijf weken. Ze had wormen, een zware longontsteking, parvo. Ze heeft zes maanden lang alleen op een kleedje gelegen. Ze heeft nu nog eetstoornissen, waarvoor ze duur speciaalvoer krijgt. Ook durft ze niet achter in de auto te zitten."

Hoe herken je een malafide puppyhandelaar?

Foute puppyhandel is een groot probleem, zegt de Dierenbescherming. Van de naar schatting 150.000 honden die ieder jaar in Nederland worden verkocht, zou van de helft niet bekend zijn waar zij vandaan komen. Volgens de Dierenbescherming komen veel van deze puppy's uit Oost-Europese 'puppyfabrieken', waar zij onder slechte omstandigheden worden gefokt.

Handelaren gebruiken allerlei trucs om mensen over te halen een puppy te kopen. Zo gebruiken ze valse namen en overtuigen ze mensen zo snel mogelijk te komen kijken. En wie eenmaal een puppy in handen heeft, is snel geneigd hem mee te nemen naar huis. Omdat ze hem schattig vinden, of omdat ze het dier willen redden.

De Dierenbescherming heeft een checklist om foute handelaren al vooraf te herkennen. Bijvoorbeeld:

  • Bekijk op sites als Marktplaats de andere advertenties van een aanbieder. Biedt iemand tegelijk meerdere nesten van meerdere rassen aan, dan kan dat wijzen op illegale handel
  • Googel de gegevens van de handelaar om te kijken of anderen over hun ervaringen hebben geschreven
  • Neem altijd per mail of schriftelijk contact op. Het geeft je tijd om na te denken over je keuze en het zorgt voor schriftelijk bewijs
  • Betaal niet contant, maar maak het geld over. Dan heb je een bewijs van aankoop en van de juiste naam van de handelaar
    Bekijk alle tips op de site van de Dierenbescherming

Ook het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft een checklist voor mensen die gaan kijken bij een nestje. Daar staan bijvoorbeeld op:

  • Is het schoon?
  • Is de moederhond aanwezig? Is zij ook echt de moeder? Kun je aan de buik en tepels zien dat ze pups heeft gehad?
  • Hoe reageren de pups? Gezonde puppy's horen niet bang te zijn voor bezoek of geluiden
  • Bij twijfel: niet doen!
    Bekijk de hele lijst op de site van het LICG
Lees meer over
DierenbeschermingOplichtingDierenmishandelingRechtszaakDierenwelzijn