Sexting kan niet meer veilig: politie doet ongebruikelijke waarschuwing

Stop met sexting. Ook naaktfoto's sturen waarop je hoofd niet zichtbaar is, kan eigenlijk niet meer veilig.
De Nationale Politie bevestigt berichtgeving van het Algemeen Dagblad hierover. De politie merkt dat jongens en meiden die sexten steeds vaker in de problemen komen. Ook als dat 'veilig' (door hun hoofd van de foto te knippen) gebeurt.
Vooral jongens houden zich bezig met het identificeren van meisjes door hun naaktfoto's te vergelijken met gewone foto's van bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Vaak zijn het jongens van dezelfde school of sportvereniging, maar het gebeurt ook op internetfora.
Individuele kenmerken worden vergeleken
Door individuele kenmerken zoals moedervlekken of tatoeages kan een naam worden gekoppeld aan een naaktfoto. Ook de omgeving op zo'n foto, zoals een herkenbare badkamer, kan leiden tot een persoon.
Chanteurs misbruiken die kennis vervolgens om hun slachtoffers te dwingen tot het maken van meer foto's of het verrichten van seksuele handelingen voor de camera. Ze drijven jongeren daarmee tot wanhoop. Een enkeling kampt zelfs met suïcidale gedachten.
Vooral jongeren moeten uitkijken
Seksuoloog Astrid Kremers zei eerder tegen RTL Nieuws dat vooral jongeren moeten uitkijken met het versturen van naaktfoto's, omdat zij de risico's ervan minder goed kunnen inschatten. Ook mensen met een korte relatie kunnen beter eerst een vertrouwensband met elkaar opbouwen.
"In mijn praktijk komen vaak stellen met een lange relatie die hun seksleven een impuls willen geven", vertelde Kremers in juli. "Het maken en delen van naaktfoto's is dan één van de dingen die voor nieuwe prikkels kunnen zorgen. Naaktfoto's kunnen bijdragen aan een spannender seksleven als je het allebei plezierig vindt en er respectvol mee omgaat."
Als je toch pikante foto's en video's wilt delen, moet je rekening houden met twee soorten risico's: je partner die ze verspreidt, of een hacker die ze steelt. Met deze tips kun je zo veilig mogelijk sexten.
De naaktfoto's belanden vaak via omzwervingen op internet. Meestal begint het na het verbreken van een relatie of uit stoerdoenerij. Per dag melden zich ongeveer drie slachtoffers van sexting, meldt de politie.