Zwangerschap

Britt (18) beviel plotseling: waarom niet alle vrouwen weten dat ze zwanger zijn

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen fotoBritt (18) beviel plotseling: waarom niet alle vrouwen weten dat ze zwanger zijn
RTL

Er tijdens je bevalling pas achter komen dat je 9 maanden zwanger bent. Het klinkt onwaarschijnlijk, toch gebeurt het geregeld. De Rotterdamse Britt (18) beviel vorige week zondag in Egypte van een zoontje. Hoogleraar Verloskunde Jan Nijhuis legt uit hoe een zwangerschap onopgemerkt kan blijven.

Jan Nijhuis heeft het in zijn veertig jaar lange carrière als gynaecoloog al vaker meegemaakt. Hij kan zich het eerste geval nog goed herinneren. Hij was toen arts-assistent.

Jong meisje

"Een meisje van 17 jaar dat door haar ouders naar de huisarts was gestuurd omdat ze dik werd. Later bleek ze weeën te hebben. In het ziekenhuis zag ik het meisje met haar spijkerbroek dicht op de bank zitten in de wachtkamer. Twee uur later was ze bevallen."

Nijhuis zegt: "Dit komt in de beste families voor. Het is iets van alle tijden en heeft niets met opleidingsniveau te maken." Zijn schatting is dat het in elk groot ziekenhuis in Nederland nul tot twee keer per jaar voorkomt. Zelf maakte hij het anderhalve week geleden nog mee. "Die vrouw kwam erachter toen ze al 30 weken zwanger is. Ze meldde zich bij de Eerste Hulp met pijn in haar buik."

Vorm van verdringing

Toch blijft het bijzonder voor de buitenstaander: hoe kun je nou niet merken dat je zwanger bent? De gynaecoloog noemt het 'de optimale vorm van verdringing'. "Je ziet toch dat je borsten groter worden of je buik wat dikker, zou je denken. Maar als je er niet mee bezig bent, zie je dat niet. Hoe dat precies gaat, weet ik niet, maar je kunt tekenen negeren. Dat doen mensen ook met ziektes. Wij mensen zijn goed in verdringen."

Waarschijnlijk overkwam dat Britt ook. Ze raakte zwanger van een onenightstand en weet niet wie de vader is. 's Ochtends had het 18-jarige meisje last van buikkrampen en diarree.

Iets verkeerds gegeten

"Ze dacht dat ze iets verkeerds had gegeten", vertelde haar moeder eerder aan RTL Nieuws. Maar op de wc voelde ze ineens een hoofdje en wist ze dat ze aan het bevallen was. Het kindje kwam gezond ter wereld en Britt knipte zelf de navelstreng met een nagelschaartje door.

De moeder van Britt met kleinzoon Yassin.© Eigen foto
De moeder van Britt met kleinzoon Yassin.

Hoe sterk verdringing soms kan zijn, blijkt wel uit het feit dat Nijhuis zelfs heeft meegemaakt dat vrouwen slank de spreekkamer binnen gingen en met een buik naar buiten kwamen. "Toen de zwangerschap een feit was, was het net of die buik wel naar buiten kon. Ze hielden hun baby onbewust verborgen." 

Ongesteld

De gynaecoloog hoort bijna altijd van vrouwen die het overkomt dat ze 'gewoon ongesteld' waren tijdens de zwangerschap. Dat kan niet, zegt hij. "Je kunt wel af en toe vaginaal bloedverlies hebben, maar ongesteldheid zoals bijvoorbeeld in de stopweek van de pil krijg je niet in de zwangerschap. Daarvoor zitten er te veel hormonen in je lijf. Dat is theoretisch ondenkbaar."

Dat familie of vrienden soms niet geloven dat de vrouw het echt niet doorhad, is vreselijk, zegt Nijhuis. "Het is zinloos met iemand in discussie te gaan of ze het wel of niet wist. Het is beter om zo'n vrouw te helpen."

Pittig

Plotseling moeder zijn, kan pittig zijn. Nijhuis herinnert zich een vrouw die met vochtverlies bij de dokter kwam. Ze bleek zwanger, maar doordat het kindje te vroeg was geboren, overleed het. Dat was zwaar. Je weet niet dat je zwanger bent, dan ben je in één keer moeder en dan moet je alweer afscheid nemen.

"Het mooie is dat moederliefde vanzelf bij de geboorte ontstaat”, weet Nijhuis uit ervaring. "Het is even wennen, maar dat beschermende zit haast in de genen. Het is iets natuurlijks. Een schaap weet ook niet dat het zwanger is, maar zo gauw er een lammetje is, beschermt ze het lammetje met haar leven."

Naar huis

Gisteren kreeg Britt te horen dat ze samen met haar zoon Yassin naar huis mag. In eerste instantie zou ze nog weken in Egypte moeten blijven, omdat haar baby nog geen paspoort heeft. Maar uiteindelijk krijgen de kersverse moeder en haar baby tóch een tijdelijk paspoort.

Een hotelmedewerker poseert met Yassin.© Sylvia van Baarlen
Een hotelmedewerker poseert met Yassin.
Lees meer over
ZwangerschapKindGezinBevallingGezondheidNederland