Burendag

Tom en Petra werden buren na hun scheiding: 'Kinderen hoeven ons nooit te missen'

·Aangepast:
© Tom PeperkampTom en Petra werden buren na hun scheiding: 'Kinderen hoeven ons nooit te missen'
RTL

Natuurlijk moesten ze wennen toen ze buren werden, maar het pakt voor Petra en Tom meer dan goed uit. Na een huwelijk van acht jaar besloten ze na de scheiding naast elkaar te gaan wonen. "We hebben zelfs een tunnel tussen onze tuinen voor de konijnen."

Tom en Petra uit het Brabantse Grave – die twee kinderen hebben – zijn een uitzondering, zegt scheidingsmediator Inge Bosveld. "Er zijn niet veel mensen die zo vriendschappelijk uit elkaar gaan. Vaak is de communicatie op een bepaalde manier verstoord geraakt. Hoe Tom en Petra het gedaan hebben, zou je ieder kind toewensen."

Vakantie

Bijna 40 procent van de huwelijken eindigt in een scheiding, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De meeste daarvan vinden plaats na de belangrijkste vakantieperiodes: in januari, maar vooral in september. Ook Tom en Petra besloten na de vakantie, in september 2014, uit elkaar te gaan omdat voor Tom 'de liefde op was'.

Ineens meer geld, dus we gaan maar uit elkaar: 5 procent meer scheidingen
Lees ook

Ineens meer geld, dus we gaan maar uit elkaar: 5 procent meer scheidingen

Ze kozen voor co-ouderschap voor hun dochters Milou en Sophie. Petra ging op zoek naar nieuwe woonruimte dichtbij. Na een jaar vond ze een geschikte plek even verderop in dezelfde straat, waar ze tijdelijk in kon. "Het was een ontzettend emotioneel jaar", zegt Petra.

Woning

Ze woonde er slechts een half jaar toen het huis in de verkoop ging. Petra moest nieuw onderdak vinden. In de supermarkt kwam ze haar voormalige buurman tegen. "Hij zei dat hij zijn woning wilde gaan verhuren en dat ik erin kon als ik interesse had", vertelt Petra.

Voor Milou en Sophie is dit een fijne oplossing.

Petra en Tom moesten er even over nadenken. "Je levert per slot van rekening wel privacy in", zegt Tom. "Maar de kinderen hebben altijd voorop gestaan. Het idee dat ze elke keer hun koffer moesten inpakken en met een halve volksverhuizing naar mij of naar hun moeder moesten gaan, vond ik helemaal niks."

Afspraken

Zo werden de exen op een dag buren. Wel maakten ze duidelijke afspraken. Een van de belangrijkste regels: als de kinderen bij hun moeder zijn, moeten ze niet de deur bij hun vader platlopen. En andersom. "Als ze ruzie met mij hebben, moeten ze niet naar hun moeder kunnen vluchten", zegt Tom.

Steeds meer mensen gaan scheiden

  • Ongeveer twee op de vijf huwelijken loopt verkeerd volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek.
  • Dat aantal is de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven.
  • Toch was het vroeger anders: in 1980 eindigde slechts 24 procent van de huwelijken in een scheiding.
  • Ruim een kwart van de gescheiden ouders kiest voor een co-ouderschap.
  • Bij 70 procent van de gescheiden paren gingen kinderen bij de moeder wonen.
  • Bij 3 procent werd de vader de hoofdopvoeder.

Verder levert het vooral veel voordelen op, zeggen de ouders. Petra: "Ze wilden heel graag een konijn, maar dat had niet gekund als we verder weg van elkaar zouden wonen. Nu hebben we in beide tuinen een konijnenhok dat wordt verbonden met een tunnel. Zo kunnen ze de konijnen altijd verzorgen."

Geen afscheid

En er zijn meer voordelen. Als een van de dochters iets is vergeten, kan ze dat makkelijk ophalen. Bij verjaardagsfeestjes wordt gebruik gemaakt van beide huizen. En misschien wel het belangrijkste voordeel: ze hoeven nooit echt afscheid van een ouder te nemen. Tom: "Ze hebben nooit gehad dat ze hun moeder of vader missen."

Tekst gaat verder onder de foto

Het konijnenhok© Tom Peperkamp
Het konijnenhok

Volgens scheidingsmediator Inge Bosveld, die Petra en Tom bijstond, zijn vooral jonge kinderen gebaat bij een oplossing als deze. "Hun sociale leven blijft gelijk door deze oplossing. Een scheiding is nooit leuk, maar zo kunnen ze ten minste op dezelfde school blijven zitten, bij hun vrienden in de buurt blijven."

Ouderrol

Wat dat betreft kunnen sommige stellen een voorbeeld nemen aan Tom en Petra, denkt ze. "Ze zijn hun rol als ouder niet vergeten. Geregeld maak ik mee dat ouders boos op elkaar zijn, rancuneus zelfs. Maar de enige manier om de ander echt pijn te doen, is de kinderen inzetten. Dat is killing."

Met de kinderen van Petra en Tom gaat het goed. Dat is ook op de basisschool opgevallen. "Laatst gaf de juf een groot compliment", zegt Petra. "Ze zei dat ze veel kinderen van gescheiden ouders zag die moe waren, concentratieproblemen hadden. Maar, zo zei de juf, onze kinderen zijn er zo relaxt onder."

Balans

Inmiddels heeft Petra een vriend, maar woont ze niet samen. Tom heeft een vrouw die bij hem is ingetrokken. Beide partners kunnen het uitstekend vinden met deze oplossing. Tom: "We zijn nu goede buren." Petra: "We hebben een natuurlijke balans gevonden."

Lees meer over
CBSHuwelijkEchtscheidingNederland