DNA

33 jaar zoeken naar je kind: 'Machteloos zonder aanknopingspunten'

·Aangepast:
33 jaar zoeken naar je kind: 'Machteloos zonder aanknopingspunten'
RTL

Ze was zijn minnares, raakte zwanger van een meisje, maar de vader wilde de baby niet omdat hij al een gezin had. Tegen haar wil regelde hij een adoptie voor het meisje zodra ze geboren werd. Sindsdien zoekt moeder Liyana haar kind. Twee Nederlandse vrouwen helpen haar en andere moeders.

Liyana uit Sri Lanka heeft haar dochter nooit meer gezien nadat haar minnaar de adoptie in 1985 had geregeld. Haar zoektocht duurt al 33 jaar en is geen eenvoudige: ze weet ook niet meer op welke dag haar dochter precies is geboren omdat het geboortecertificaat buiten haar om is geregeld. 

Handel in adoptiebaby's

In de jaren 80 zijn ruim 11.000 kinderen in Sri Lanka afgestaan, veelal tegen de wil van de moeders, ontdekte het televisieprogramma Zembla.

Zo’n 4.000 kinderen gingen naar Nederland. Papieren zijn vaak vervalst waardoor in het land duizenden moeders rondlopen die een of meerdere kinderen hebben van wie ze niet weten waar ze zijn.

De regering van Sri Lanka heeft toegegeven dat er op grote schaal is gehandeld in adoptiebaby's.

Vrouwen als Liyana staan zonder aanknopingspunten machteloos, zegt Amanda (33). Ze is op dit moment samen met Mila (31) in Sri Lanka om DNA te verzamelen van moeders die hun kind zijn kwijt geraakt. Dat ze dit doen, komt niet uit de lucht vallen. Ook zijzelf zijn geadopteerd en weten niet wie hun biologische ouders zijn. 

De twee willen mensen helpen 'die de dupe zijn geworden van de nare praktijken die daar zijn gebeurd'.

Nare praktijken

Het verzamelde DNA sturen ze op naar de Family Tree DNA, een internationale databank waar mensen terecht kunnen om familie te zoeken. Eerder hebben ze in Nederland ook al DNA verzameld van 150 geadopteerde mensen die oorspronkelijk uit Sri Lanka komen.

Zo hopen ze dat er matches uitkomen, of dat de zoektochten van moeders en kinderen makkelijker worden gemaakt. Ze willen ieder half jaar teruggaan om meer DNA te verzamelen waardoor de databank verder groeit. 

Lees verder onder de foto's.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Amanda en Mila zelf zijn ook op zoek zijn naar hun biologische moeder, hoewel dat niet het doel is van hun project. Wel zijn ze daardoor extra gemotiveerd. "Ik ben nieuwsgierig, ja", zegt Amanda. "Maar ik ben ook realistisch. De kans dat ik mijn moeder tussen al die andere moeders vind, is niet groot." 

Vierde generatie

Toch weten ze: DNA kan de zoektocht een stuk makkelijker maken. Zo had Amanda zelf een match met twee vrouwen die verre familie van haar bleken te zijn uit de vierde generatie. Die familie-afstand is nog te groot om gerichter naar haar eigen moeder op zoek te gaan. "Maar je komt wel iets dichterbij. Het geeft maar aan: matches zijn mogelijk."

Lees verder onder de foto.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Alcoholist

Een van de andere moeders bij wie Amanda en Mila langs zijn gegaan, is de Sri Lankese Liyanaga Silva. Zij was pas zestien jaar was toen ze haar dochter gedwongen moest afstaan van haar man die alcoholist was. Tot op de laatste dag voor de adoptie heeft ze haar dochter zelf borstvoeding gegeven. Daarna heeft ze haar kind nooit meer gezien. Tien jaar lang probeert ze al haar dochter te vinden, gewoon om te weten of alles goed gaat. Tot nu toe zonder succes.

Liyanga Silva vertelde huilend haar verhaal aan de twee Nederlanders. "Ze wilde haar kind helemaal niet afstaan. Pas sinds haar man is overleden, durft ze te zoeken. Het is toch een zorg die je als moeder hebt als je verplicht je kind moet afstaan, dan wil je weten hoe het met je kind gaat. Dat is het moederinstinct dat niet verdwijnt." 

Steeds meer geadopteerden uit Colombia gaan op zoek naar hun bloedverwanten middels DNA-onderzoek.
Lees meer over
AdoptieDNASri LankaNederland