Etiquette

Willem-Alexander de fout in? Koning zoent queen Elizabeth bij aankomst

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWillem-Alexander de fout in? Koning zoent queen Elizabeth bij aankomst
RTL

"Heel bijzonder", noemt etiquettedeskundige Jan Jaap van Weering de begroeting tussen de Britse koningin Elizabeth en onze koning Willem-Alexander. "Dit geeft aan hoe ontspannen de ontmoeting is."

Het is eigenlijk tegen de etiquette om de Britse koningin te begroeten met een hand of zoen. "En als het al gebeurt, dan staat de koningin het toe om de gast niet in verlegenheid te brengen. Dat is etiquette optima forma."

Koning Willem-Alexander, zo moet het dus niet straks bij The Queen
Lees ook

Koning Willem-Alexander, zo moet het dus niet straks bij The Queen

Bij de ontmoeting tussen Willem-Alexander en koningin Elizabeth werden er handen geschud én gezoend. Is Willem-Alexander dan iets te enthousiast geweest? Nee, zegt Van Weering. "Je gaat uit van de belangrijkste persoon. In dit geval is dat de Britse koningin."

En gastvrouw Elizabeth stak haar hand uit naar Willem-Alexander toen die kwam aangelopen. Dat hij haar daarna ook nog zoende, toont enkel aan hoe warm en vriendschappelijk de band tussen beide landen is. 

"D'r is al vele decennia een vriendschappelijke band tussen de Britse koningin en het Nederlandse koningshuis. Er is blijkbaar geen afstand tussen beiden. Ik juich dat enorm toe", zegt Van Weering.

Is Willem-Alexander te ver gegaan? Nee, zegt etiquettedeskundige Jan Jaap van Weering. "Je gaat uit van de belangrijkste persoon. In dit geval is dat de Britse koningin."