Eenzaamheid

Oranje Leeuwin Mandy viert kerst met vijf wildvreemden: 'Huiselijk en intiem'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Mandy van den BergOranje Leeuwin Mandy viert kerst met vijf wildvreemden: 'Huiselijk en intiem'
RTL

Zou jij bij jou thuis vreemde mensen uitnodigen voor het kerstdiner? Voor profvoetbalster Mandy van den Berg spreekt het antwoord voor zichzelf: "Er zijn zo veel mensen eenzaam in Nederland."

Mandy van den Berg, oud-aanvoerder van het Nederlands vrouwenelftal, kwam gisteren terug uit Spanje. Ze speelt bij Valencia, maar is nu bij haar familie in Naaldwijk om kerst te vieren.

Normaal gesproken zijn ze met kerst met zijn vijven: vader, moeder, zoon, schoondochter en dochter Mandy. Maar op kerstavond zitten er tien mensen aan het kerstdiner. Vijf wildvreemden schuiven aan.

Uitnodigen

"Niet voor iedereen is kerst een gezellige tijd, veel mensen zijn eenzaam", vertelt Mandy tegen RTL Nieuws. En daarom kwam ze op het idee om mensen uit te nodigen die alleen zijn met kerst. "Voor ons is het normaal om iets voor een ander te doen."

Mandy kreeg het naar eigen zeggen 'met de paplepel ingegoten' om anderen te helpen. "Vanaf dat ik klein ben, weet ik dat het heel makkelijk kan zijn om iets voor een ander te doen. Het hoeft geen groot ding te worden en hoeft niet veel tijd te kosten. Even een kopje koffie drinken bij een eenzame buurman of buurvrouw. Het kan zó eenvoudig zijn."

Half november deed de profvoetbalster via Instagram deze oproep:

Tekst gaat verder onder de Instagrampost

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Vijf mensen

De oproep leidde tot tientallen aanmeldingen én een stroom aan positieve reacties van mensen die wilden helpen. De familie heeft uiteindelijk besloten vijf mensen uit te nodigen.

Het gaat om mensen die helemaal niemand hebben. "Geen familie, geen vrienden... ze zijn eigenlijk het hele jaar door eenzaam. Er kwamen reacties uit het hele land, maar we hebben gezegd dat we het doen voor mensen in onze eigen omgeving, uit het Westland", zegt Mandy.

De familie heeft dus wel wat mensen moeten teleurstellen. De mensen die aanschuiven zijn in de leeftijd van 56 tot 83 jaar. Mandy: "We kennen ze niet. Twee van hen zijn van tevoren even langsgekomen om kennis te maken."

Huiselijk en intiem

Als de familie had gewild, hadden ze een kerstdiner voor 50 mensen kunnen organiseren. "Maar dat zou z'n doel voorbij schieten. Dan zit je in een kantine of zo, onder het tl-licht. Het is juist leuk om het klein, huiselijk en intiem te houden. Dat je elkaar kunt aankijken."

Oorspronkelijk was het het idee dat de familie zelf het diner zou betalen en bereiden. "Maar er meldden zich veel enthousiaste, lokale ondernemers. Ze stonden erop om te helpen. We zouden dan wel gek zijn om daar niet op in te gaan."

Goodiebags

Die hulp is hartstikke welkom, zegt Mandy. Al het eten wordt gebracht. "We hoeven alleen nog maar de tafel te dekken."

Mandy noemt het 'bizar mooi' hoe er is gereageerd. "Hartverwarmend. Er is zoveel los gekomen, zoveel mensen die hun steentje willen bijdragen. We hebben zelfs goodiebags gekregen die we de mensen mee kunnen geven. We komen niets tekort."

Het kerstmenu in huize Van den Berg:

  • Voorgerecht: carpaccio, vitello tonato, brood
  • Hoofdgerecht: wildschotel, visschotel en varkenshaas met truffel roomsaus, aardappelgratin, stoofperen en groenteschotel
  • Nagerecht: een 'kerstdessert' met gebak en bonbons 
Lees meer over
Nederlands elftal [vrouwen]VoetbalLink in bioKerstmisVrijwilligerEenzaamheidVoedingNaaldwijk