'Ongekend hard signaal'

Iran betrokken bij moorden op Iraniërs in Nederland, sancties opgelegd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Iran betrokken bij moorden op Iraniërs in Nederland, sancties opgelegd
RTL

Omdat er sterke aanwijzingen zijn dat Iran betrokken is geweest bij twee moorden op Iraniërs in Almere en Den Haag heeft Nederland sancties opgelegd tegen de Iraanse overheid. "Dit is een ongekend hard signaal", zegt minister Stef Blok.

In 2015 en in 2017 werden twee Iraniërs vermoord in Almere en Den Haag. Het zou gaan om de elektromonteur Ali Motamed (in werkelijkheid heette hij Mohammad Samadi) en Ahmed Mola Nissi. Zij waren beiden tegenstanders van het Iraanse regime.

Voor de moord op elektromonteur Ali zitten twee mannen vast. Zij zouden zijn ingehuurd om de moord te plegen.

Meerdere aanslagen en liquidaties

Volgens informatie van de AIVD en Buitenlandse Inlichtingendiensten is de Iraanse overheid betrokken geweest bij die moorden. Ook is Iran waarschijnlijk betrokken geweest bij meerdere aanslagen en liquidaties in Europa, onder meer in Parijs en Kopenhagen. 

Daarom heeft de Europese Unie, op voordracht van Nederland, sancties opgelegd aan Iran. Dat houdt in dat er sancties zijn opgelegd tegen twee Iraanse personen en tegen de Iraanse geheime dienst. De personen mogen niet meer door Europa reizen en kunnen ook niet meer bij hun geld.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten dat Europa de gene is die fout zit. "Het beschuldigen van Iran ontslaat Europa niet van de verantwoordelijkheid voor het herbergen van terroristen."

De geliquideerde elektricien 'Ali', in werkelijkheid heette hij Mohammad Samadi.
De geliquideerde elektricien 'Ali', in werkelijkheid heette hij Mohammad Samadi.

Eerdere maatregelen

In juni vorig jaar heeft Nederland al twee diplomaten het land uitgezet en de ambassadeur op het matje geroepen. Toen werd niet bekendgemaakt waarom Nederland hiertoe overging.

In de tussentijd heeft Nederland nauw contact gehad met andere Europese landen en is er verder onderzoek geweest, vertelt Blok nu. "Doordat we als Europa gezamenlijk optreden kunnen we een harder signaal geven. Het gedrag van Iran is onacceptabel. Dit is een ongekend harde maatregel."

'Heel opmerkelijk'

Politiek verslaggever Fons Lambie zegt dat het heel opmerkelijk is dat Nederland hier nu pas mee naar buiten komt. "Het is bizar dat Iran op Europese bodem dit soort liquidaties laat uitvoeren. Het is wel heel opmerkelijk dat Nederland nu pas met deze link officieel naar buiten komt. In juni zijn al twee diplomaten uitgezet en is de ambassadeur ontboden."

Lambie vervolgt: "Nadat Denemarken en Frankrijk hebben aangedrongen op Europese actie moest Nederland wel. Het is een gezamenlijke actie van meerdere Europese landen, dus daarom verwachten diplomaten in Den Haag dat dit wel degelijk hard aankomt in Teheran."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Niet echt hoge prijs'

Of Iran hier wakker van ligt? Correspondent Olaf Koens denkt dat dat wel meevalt. "Ik denk niet echt dat Iran hier wakker van ligt. De Iraanse veiligheidsdiensten zijn hun boekje ver te buiten gegaan. Dat daar een prijs voor betaald moet worden is duidelijk, en een hoge prijs is dit niet. Er zijn een aantal diplomaten met stille trom uitgezet, nu komen er sancties bij op de Iraanse inlichtingendienst. Ook die konden dat van ver zien aankomen." 

'Zwakte'

Koens vervolgt: "Door de harde sancties uit Amerika en de druk die buurlanden als Saoedi-Arabië opvoeren is Iran internationaal gezien in een hoek gedreven. De Europese Unie probeert de nucleaire deal, eenzijdig opgezegd door Amerika, in leven te houden. Ook in deze verklaring lees je dat. Ondanks de aantijgingen, het duidelijke signaal en de beschuldigingen wil Europa het liefst blijven samenwerken met Iran."

"Die tweeslachtigheid zal in Teheran worden uitgelegd als zwakte. Ik verwacht dat de reactie, als die al komt, erg gematigd zal zijn."