Bijleveld: geen nieuwe kernraketten in Europa

Minister Bijleveld van Defensie wil geen nieuwe kernraketten in Europa plaatsen. Dat zei ze voor aanvang van een NAVO-bijeenkomst. "En ik ben ook tegen een wapenwedloop. Dat is klip en klaar." Wel pleit de minister voor 'geloofwaardige afschrikking', zoals verdedigingsmaatregelen van de NAVO-landen.
De ministers van Defensie praten vanmiddag onder meer over het opzeggen van het belangrijk wapenverdrag INF. Dat verdrag moet voorkomen dat VS en Rusland nucleaire raketten op de korte en middellange afstand plaatsen.
Bijleveld vindt dat de NAVO moet bijdragen aan een dialoog tussen de Verenigde Staten en Rusland, om te voorkomen dat een nieuwe Koude Oorlog ontstaat. "Wij zullen moeten inzetten op ontwapening en wapenbeheersing en dat kun je doen door met elkaar het gesprek aan te gaan."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg pleit voor een 'geloofwaardige afschrikking' richting Rusland. Bijleveld is het daarmee eens. "Geloofwaardige afschrikking is dat we onszelf kunnen verdedigen. Dat we laten zien dat we op aanvallen voorbereid zijn en dat doen we ook. We investeren als Nederland ook in aantal NAVO-eisen. Het kabinet heeft voor extra F35's gekozen en die zijn ook van belang voor een geloofwaardige afschrikking."
Volgens Bijleveld hoort daar ook bij de dat de nieuwe JSF ook kernwapens kan vervoeren. "Dat is altijd de bedoeling geweest."
INF-verdrag
Het INF-verdrag is een overeenkomst tussen de VS en de Sovjet-Unie, dat eind 1987 werd getekend door de Amerikaanse en Russische leiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov. De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat Rusland het verdrag schendt, maar Vladimir Poetin bestrijdt dat.
In het INF-verdrag stellen Moskou en Washington dat ze alle nucleaire raketten en kernkoppen die een reikwijdte van 500 tot 5500 kilometer hebben, ontmantelen en vernietigen. Het verdrag staat ook geen proeven met dergelijke wapens toe. Daar zouden de twee ondertekenaars zich niet aan houden. De VS beschuldigen Rusland er bijvoorbeeld van raketten te ontwikkelen die minstens 500 kilometer ver kunnen. Rusland stelt dat die projectielen niet zo ver kunnen.
Maatregelen ter verdediging
"Je ziet dat Europese landen huiverig zijn voor een nieuwe wapenwedloop", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Tegelijkertijd worden wel maatregelen ter verdediging uitgewerkt. Nu het belangrijke INF-verdrag van tafel is, willen de NAVO-landen laten zien dat wel iets doen, maar geen nieuwe kernwapenrace uitlokken met Rusland."
Mogelijk gaat het om een grotere bijdrage van NAVO-landen aan raketafweer in Oost-Europese landen. De komende tijd zal duidelijk worden welke maatregelen de NAVO precies gaat nemen.