'Socialer systeem'

CDA wil bijstand veranderen: betaald aan de slag in een ' basisbaan'

Door RTL Nieuws/ANP··Aangepast:
© ANPCDA wil bijstand veranderen: betaald aan de slag in een ' basisbaan'
RTL

Het CDA wil de bijstand radicaal hervormen. In plaats van dat mensen met een uitkering thuis komen te zitten, moeten ze betaald aan de slag in wat de regeringspartij een 'basisbaan' noemt.

Volgens CDA-leider Sybrand Buma is de bijstand 'een gevangenis' geworden: wie er eenmaal in zit, komt heel moeilijk weer aan het werk. Daarom pleit hij in het AD voor een nieuw sociaal vangnet. Wie in de bijstand belandt, moet volgens hem een ondersteunende functie krijgen in de zorg of het onderwijs of bij de gemeentelijke plantsoenendienst.

Voor circa 20 uur werk in de week krijgen bijstandsgerechtigden dan 85 procent van het minimumloon betaald, dat is 15 procent meer dan de bijstandsuitkering nu bedraagt.

Leven van de bijstand: 'Ik werd heel creatief met bloem'
Lees ook

Leven van de bijstand: 'Ik werd heel creatief met bloem'

Iets om handen hebben

De overheid en het bedrijfsleven moeten deze banen creëren. De overstap naar een reguliere baan wordt volgens Buma veel gemakkelijker als mensen al iets om handen hebben en in een ritme zitten.

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is vorig jaar gedaald met 24.000, volgens het CBS. 433.000 mensen kregen toen bijstand.

Gemengde reacties

VVD-Kamerlid Chantal Nijkerken-De Haan reageert voorzichtig positief op het CDA-plan: "We moeten er alles aan doen om mensen aan het werk te helpen, zodat ze voor zichzelf en hun gezin kunnen zorgen. Dus goed dat er nagedacht wordt over nieuwe manieren om mensen die al lang in de bijstand zitten weer aan het werk te helpen. Dat er iets tegenover staat als je geld van de overheid ontvangt is meer dan logisch, zo niet vanzelfsprekend. Ik ben benieuwd hoe het CDA de verdere uitwerking van zijn plan precies ziet en hoe ze dat willen betalen."

De PvdA voelt niks voor de Buma-banen. Kamerlid Gijs van Dijk: "Basisbanen willen wij ook, maar dit plan is een opening voor B-werknemers. Dus fijn dat het CDA erkent dat gesubsidieerde arbeid nodig is. Maar dat gaan we helemaal nooit onder het minimumloon doen. Daarvoor heet het minimumloon. Dat heeft het CDA geprobeerd voor mensen met een arbeidsbeperking en nu proberen ze het voor mensen met een bijstandsuitkering."

'Bijna-baan'

D66-kamerlid Rens Raemakers vindt het goed dat CDA verandering wil. "Maar we moeten het niet zo doen als het CDA nu voorstelt. D66 wil niet dat er straks hele sectoren ontstaan met banen met een salaris onder het minimumloon. D66 wil ook niet verplichten dat mensen zo'n 'bijna-baan' aannemen. Volwaardig werk als conciërge op een school moet ook volwaardig betaald worden. Wat ons betreft wordt bijverdienen in de bijstand makkelijker, als opmaat naar een echte baan met een volwaardig salaris. Vertrouwen en samenwerken werkt beter dan argwaan en verplichten."

SP-kamerlid Ronald van Raak: "Mensen aan werk helpen is prima, maar dan wel voor een volwaardig loon. De mensen met een basisbaan moeten dus geen goedkoop alternatief worden voor werkgevers. Dat zou tot verdringing leiden." Het CDA wil het verplichten voor mensen in bijstand. Ook dat ziet de SP niet zitten. "Verleiden werkt beter dan verplichten."

Lees meer over
Sybrand BumaCDABijstandWerkgelegenheidWerkloosheidGeldNederland