Meeste basisschoolleraren krijgen stakingsdag niet doorbetaald

Van de leraren in het basisonderwijs die aankomende vrijdag willen staken, krijgt twee derde deze dag niet doorbetaald. Voor veel leraren is dit de reden om die dag het werk niet neer te leggen.
Ruim een vijfde van de leraren van wie het schoolbestuur op die dag het volle loon inhoudt, zegt dat dit een reden is om niet te gaan staken. Zij kunnen of willen het loon niet missen. Voor ruim een kwart van de leraren is het ingehouden loon geen punt: zij worden betaald uit de stakingskas van hun vakbond.
Geen werkdag
In aanloop naar de landelijke stakingsdag op 15 maart heeft onderwijsonderzoeksbureau DUO basisschoolleraren gevraagd naar hun stakingsbereidheid. Bijna 600 leraren uit heel Nederland vulden de vragenlijst in.
Van hen geeft 19 procent aan dat vrijdag voor hen geen werkdag is, waardoor zij die dag strikt genomen niet kunnen staken. De meerderheid van deze leraren zou wel gaan staken als ze zouden moeten werken.
51 procent gaat staken
Iets meer dan de helft van de overige 482 leraren (51 procent) gaat staken. Iets minder leraren (42 procent) doen dat niet en nog eens 7 procent weet het nog niet.
De voornaamste reden om te staken is het afgeven van een stevige boodschap aan de politiek en de samenleving en laten zien dat de problemen in het onderwijs nog steeds groot zijn. Daarna volgen redenen als het verlagen van de werkdruk (28 procent voert dit aan als voornaamste reden), een beter salaris (27 procent) en het lerarentekort (23 procent).
'Staken is geen oplossing'
Leraren die het werk niet neerleggen, noemen als voornaamste reden dat staken voor hen niet de oplossing is. Ook vindt bijna een vijfde van de niet-stakende leraren dat de werkonderbreking voorbarig is, omdat er nog onderhandelingen bezig zijn. De derde meest genoemde reden is dat kinderen en ouders de dupe zijn van een staking.
Aankomende vrijdag zijn er door de staking iets meer scholen dicht dan open. Ruim een derde van de leraren zegt dat hun school open is en er gewoon les wordt gegeven. Nog eens een derde van de scholen zijn dicht, waarbij ouders zelf opvang moeten regelen.